Copilul meu e gelos. Ce ar trebui să fac?

0
203

Întrebare: Copilul meu e gelos. Ce ar trebui să fac?

Răspuns: Gelozia copiilor față de frații lor mai mici e o reacție naturală de egoism.

După nașterea unui frățior, cel mai mare devine deseori dificil. Îl urăște pe micul bebeluș, e invidios pe el, uneori chiar încearcă să îl rănească.

Aceasta e o reacție naturală de egoism. Părinții pot încerca să explice copilului cum ar dori să se comporte acesta, dar e imposibil să le ceară să reacționeze corect. E scris “Educă un copil conform căii lui”. Aceasta înseamnă că părinții trebuie să recompenseze copilul mai mare pentru noua poziție dobândită în familie, astfel încât să simtă că o atitudine bună față de nou-născut e în avantajul lui.

Când un copil mai mic se naște, mama e entuziasmată că familia s-a mărit. Fratele mai mare ar trebui să simtă la fel. Cum? De exemplu, el poate primi un cadou “de la” fratele lui mai mic. Adică, copilul ar trebui să vadă ca bebelușul îl lasă să extragă ceva pozitiv pentru egoismul lui. Altfel, fratele mai mare îl va urî pe cel mai mic, întrucât simte că atenția mamei e îndreptată spre bebeluș, toată lumea are grijă de acela și nu de el.

În generațiile anterioare, gelozia fraților nu era așa accentuată, probabil, deoarece oamenii trăiau în condiții mai modeste, sau frații mai mari aveau mai mulți prieteni cu care să se joace și astfel erau mai puțin atenți la frații lor mai mici. Dar azi, părinții trebuie să îndeplinească dorințele copiilor lor mai mari, arătându-le că primesc ceva grație noului bebeluș din familie.

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts