Cum pot să îmi schimb natura?

0
134

Întrebare: Cum pot să îmi schimb natura?

Răspuns: Dacă suntem cu toții legați într-un mod integral, atunci atitudinea mea față de alții definește atitudinea față de mine. Fiindcă  în cele din urmă totul se întoarce la mine ca un bumerang. Și, dacă îmi doresc binele, ar trebui să fac fapte bune pentru alții.

Singura întrebare este, cum să fac acest lucru?

Și în acest caz îmi amintesc o pildă înțeleptă în care se vorbește despre o broască și un scorpion. Odată, un scorpion a vrut să traverseze un râu adânc și a întrebat o broască care stătea pe mal, dacă dorește să-l ducă în spate până la celălat mal.

Broasca i-a răspus: “Știu că nu mi-am pierdut mințile,… tu mă vei înțepa și eu voi muri!” “Cum să te înțep?” – a liniștit-o scorpionul – “dacă te voi mușca, atunci ne vom scufunda împreună.”

Brosca a crezut în promisiunea lui și i-a permis să se așeze pe spate. Dar când au ajuns pe la mijlocul râului înotând, scorpionul nu a putut rezista și a înțepat broasca. Broasca a murit din cauza veninului, iar scorpionul nu a știut să înoate și s-a înecat.

Înainte de moartea sa, broasca l-a întrebat: “De ce m-ai mușcat, pentru că acum vei muri și tu?!” Iar scorpionul i-a răspuns pe un ton calm: “Pentru că eu sunt scorpion.”

El nu putea să nu muște fiindcă asta este natura sa. El pur și simplu nu a putut rezista.

În aceasta, de fapt, constă și problema oamenilor. Noi nu înțelegem cum natura noastră ne obligă să facem un calcul și primitiv și dur în favoarea noastră, fără a ne permite să luăm   în considerare relația noastră cu fiecare în parte.

Putem asculta și viziona de dimineață până seara pe toate posturile de radio și de televiziune, în sali de conferință sau la școală despre participarea reciprocă și conexiune universală. Dar noi știm că nu ne poate ajuta nimic. Fiindcă nu suntem capabili să ne schimbăm natura noastră de … Scorpion.

 

 

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts