De la “Eu” la “Noi”, prin jocuri

0
223

Jocurile copiilor ar trebui să-i înveţe cum să câştige prin relaţionarea între ei

În anii 80, Douglas Couplas a introdus termenul “Generaţia X”, referindu-se la nouă generaţie. Acesta a devenit curând un subiect controversat, cultura pop s-a format în jurul acestei noţiuni, căutând să descifreze calităţile unice ale noii generaţii.

Astăzi, trăim momentul “Generaţiei Eu”- o generaţie preocupată în principiu de un singur lucru- eu însumi!

Cabala sugerează că modul cel mai bun de a trece de la Generaţia Eu, în care ne simţim înstrăinaţi şi ostili, la Generaţia Noi, în care ne simţim uniţi, în siguranţă şi relaţionare, este printr-un nou fel de educaţie. Credeţi sau nu, însă unul din mijloacele principale ale educaţiei sunt jocurile copiilor!

Jocurile pe care copiii le joacă în ziua de azi, în Generaţia Eu, sunt toate în jurul învingerii prin rapiditate, isteţime sau fiind pur şi simplu “mai bun decât restul.” Pentru a trece la Generaţia Noi, părinţii îşi pot încuraja copiii să joace jocuri în care câştigător e cel care reuşeşte să relaţioneze cel mai bine cu ceilalţi.

De la o vârstă tânără, copiii vor învăţa despre beneficiile relaţionării cu alţii şi vor dezvolta un set de principii care vor fi în armonie cu Natura- în care totul este deja armonios interconectat.

Pe lângă faptul că arătăm copiilor cum învingem prin relaţionarea cu alţii, aceste jocuri pot arăta şi faptul că fără o asemenea relaţionare, eşuăm. Jocurile vor arăta copilului că a fi cel mai bun, triumfător şi învingător se poate realiza doar atunci când toată lumea câştigă. Acest lucru va ajuta copiii să facă acea trecere interioră de la Eu la Noi, iar ei vor câştiga împreună cu toată lumea.

Astfel de jocuri şi sisteme educaţionale pot crea fundamentul unei noi mentalităţi inter-relaţionate, adecvată secolului XXI. Vremurile de acum – de globalizare extinsă, alături de egoismul accentuat – necesită o trecere de la mentalitatea Eu la mentalitatea Noi. Prin jocuri care înlesnesc o asemenea tranziţie, copiii, asemenea părinţilor, vor învaţă un adevăr fundamental: victoria se poate realiza doar împreună cu toată lumea, nu singur.

Pentru suport, vă invităm să vă inspirați din culegerea Carte de Jocuri, pe care o găsiți in biblioteca nostră virtuală.

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts