Individul şi Criza existenţială

0
565

Individul şi Criza existenţială

Individul şi Criza existenţială

 

În acest articol am decis să vorbesc despre criza existenţială a individului, această criză existenţială duce la o blocare a sa, fapt ce reflectă o tulburare emoţională şi tensiune psihică.

În lucrarea mea de cercetare, am analizat criza existenţială a personajului Fortunat Hauberrisser din romanul Faţa Verde, al scriitorului austriac Gustav Meyrink.

În prim plan stă preocuparea sa faţă de existenţa concretă a individului şi a problemelor cotidiene. În ceea ce priveşte criza existenţială a individului, acesta trăieşte o dispariţie a speranţei, o creştere a disperării şi instaurarea unei atmosfere apocaliptice.

Astfel, acest individ duce o luptă cu Sinele, pentru configurarea şi reconfigurarea inconştientului, pentru recunoaşterea existenţei şi a unei alte lumi decât cea raţională, o lume în care individul nu se simte un exclus, o lume lipsită de societatea creatoare de golemi, în care cei ce spun adevărul vor fi întotdeauna huliţi.

De aceea individul trăieşte un exil autoimpus al sufletelor.

Personajele din romanul Faţa Verde se evidenţiază de alte personaje prin faptul că au o dorinţă mai accentuată de autodepăşire, fac eforturi majore de a-şi descoperi sinele ascuns, depozitar al inconştientului colectiv.

Oamenii care sunt cuprinşi de o astfel de criză existenţială, ascund multe zone tenebroase, obscure ale inconştientului, provocată de un rău fără nume, rău care capătă o formă pentru a putea fi învins, iar acea formă e una stranie, monstruoasă.

Umbra sau dublul cum îl numeşte C.G.Jung se manifestă şi în planul individual al destinului unui individ, dar şi în plan colectiv, acea acumulare de gânduri care otrăvesc aerul.

About Madalina Ioana Miron

Mă numesc Miron Ioana Mădălina, am 21 de ani şi sunt studentă în anul 3 la Facultatea de Litere din Cluj.
Sunt aici deoarece consider că societatea în care trăim poate să se schimbe...în bine, pentru ca să trăim în armonie cu toţii trebuie să lăsăm la o parte intrigile şi lucrurile care nu ne fac cu adevărat fericiţi.

View All Posts