Situaţiile limită ale psihologiei „excluşilor” din societate

0
631

Situaţiile limită ale psihologiei „excluşilor” din societate

 

Revoltă şi uitare, sacrificiu de sine şi păcat, iubire egoistă şi iubire altruistă, prietenie şi fariseism, multă necunoaştere alături de extazul iniţierii, aceste coordonate regăsindu-se în inadaptaţii societăţii care nu-i înţelege, iar toate acestea se simt şi în monstrul Golem care asemănător unui inadaptat nu-şi găseşte locul în această lume.

Cunoaşterea paradisiacă de ordin raţional-investigativ despre care ne vorbeşte de atâtea ori celebrul poet şi filosof român Lucian Blaga, pentru individ această cunoaştere apare ca o descătuşare spirituală în momentele cele mai primejdioase sau inefabile, urmate într-un final de iluminare.

Visul fiecăruia se îmbină cu necesitatea iubirii semenilor şi a anticipării atacurilor din partea oamenilor, care îi resping atât pe oameni cât şi pe ceea ce ei vor să creeze.

Aceşti oameni experimentează diferite praguri psihologice succesive, tranşee dureroare pe care le parcurg treptat de-a lungul vieţii. Controlându-şi tot mai mult capacităţile extrasenzoriale din cauza unei situaţii conjucturale foarte dramatice („mintea-închisoare” de care „excluşii” nu scapă).

Unii oameni nu-şi mai permit să dea frâu liber nici revoltei sociale, nici laturii instinctuale a iubirii. Efortul lor penitent este într-un fel concomitent dubist şi confucianist: de-a trezi cel de-al treilea ochi, cel interior, ori de a-şi deştepta dublul, ca mesager al voinţei sale spre exterior şi semenii rămaşi în libertate.

Ne evidenţiem faţă de ceilalţi oameni cuprinşi de graba înstrăinării, mai puţin prin influenţarea pe care o exercită mediul social în care vieţuim, ci prin dorinţa mai mică ori mai accentuată a autodepăşirii, prin efortul de a ne descperi sinele ascuns, depozitar al inconştientului colectiv.

Noi, oameni simpli, care suntem răsturnaţi de (meta)perspectivele unui dublu care vede ceea ce noi nu putem vedea.

About Madalina Ioana Miron

Mă numesc Miron Ioana Mădălina, am 21 de ani şi sunt studentă în anul 3 la Facultatea de Litere din Cluj.
Sunt aici deoarece consider că societatea în care trăim poate să se schimbe...în bine, pentru ca să trăim în armonie cu toţii trebuie să lăsăm la o parte intrigile şi lucrurile care nu ne fac cu adevărat fericiţi.

View All Posts