Cele opt porti ale lui Ari

0
864

Cele opt porti ale lui Ari


Fără îndoială, cea mai mare influență asupra studiului Cabalei au avut-o învățăturile rabinului Yitzchak Luria, cunoscut sub numele de “Arizal”.

În secolul al XVI-lea Safed, el a dezvăluit o nouă dimensiune, complexă și dinamică, a misticismului evreiesc și a studiului Torei.

Astăzi, marea majoritate a studiului Cabalei autentice o reprezinta studiul scrierilor lui Arizal și ale studenților săi. În afară de “manualul” Cabalei sub forma scrierii sale “Etz Chaim”, tradusă ca “Arborele Vieții”, mai există o vastă colecție a învățăturilor sale care au fost adunate de către studentul său principal Rabbi Chaim Vital și fiul său, Rabbi Shmuel Vital.

Aceste învățături sunt cunoscute sub denumirea de “Opt Porți ale lui Ari” și cuprind majoritatea subiectelor abordate de Arizal.

Mai târziu, au fost publicate alte texte, dintre care majoritatea se ocupă de subiecte similare, dar cu multe informații noi.

În continuare este o listă și o scurtă descriere a fiecărei “Opt Porți”.

Cele opt porti


“Shaar Hakdamot” sau “Poarta introducerilor” acoperă temele principale ale structurii Creației și ale procesului de corectare a acesteia.

“Shaar Maamarei Rashbi” sau “Poarta învățăturilor Rabinului Shimon Bar Yochai”, este o serie de expoziții bazate pe pasaje specifice ale Zohar, transmise de rabinul Shimon Bar Yochai, din secolul al doilea. Unele dintre aceste învățături sunt doar scurte clarificări ale Zoharului, în timp ce altele nu sunt nimic altceva decât noi revelații cu privire la natura creației, așa cum e sugerat în Zohar, considerat textul de bază al Cabalei.

“Shaar Maamarei Razal” sau “Învățăturile despre Poarta înțeleptilor” explică profunzimea mistică a multor declarații făcute de înțelepții talmudici și de subiectele generale din Tora orală.

“Shaar HaPasukim” sau “Poarta versetelor”, dezvăluie adâncimi și fundaluri spirituale în legătură cu evenimentele și subiectele abordate în Biblie.

“Shaar HaMitzvot” sau “Poarta Poruncilor”, ne învață baza mistică pentru anumite porunci/precepte, si include multe meditații asociate cu acestea.

“Shaar HaKavanot”, “Poarta Intentiilor”, uneori tradus ca “Poarta Meditațiilor”, învață fundamentele mistice din spatele ordinii cotidiene conform legii evreiești, în special rugăciunile zilnice. A doua jumătate se ocupă de Shabbat și sărbători. Acest vast corp de cunoștințe nu numai că învață despre ritualurile și rugăciunile zilnice, ci include un vast sistem de practici meditative, precum și obiceiuri unice cabalistice care țin de respectarea unei mitzvah.

“Shaar Ruach HaKodesh” sau “Poarta Inspirației Divine”, este compusă din sute de meditații cabalistice special concepute pentru a vindeca și purifica sufletul, precum și pentru a atinge niveluri mai înalte ale conștiinței. De asemenea, include o serie de introduceri la subiectul profeției în general.

“Shaar HaGilgulim” sau “Poarta reîncarnărilor”, este o abordare prelungită și profundă a temei reîncarnării, a naturii sufletului și a procesului de perfecționare necesar fiecărei persoane. De asemenea, include “portrete” detaliate ale majorității figurilor biblice și reîncarnările și rădăcinile lor sufletești.

 

About Mirela S.

Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala.

"Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”.

… Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."

Visit My Website
View All Posts