Baal HaSulam – Scrisoarea nr.57

0
705

Baal HaSulam – Scrisoarea Nr. 57 

Ierusalim, 1932

Pentru faimosul și piosul student … fie ca lumânarea lui să ardă:

Am primit scrisoarea ta, iar în punctul in care te simți nemulțumit pentru ceea ce (in realitate) nu lipsește, ar fi mai bine să te preocupi de ceea ce lipsește.

Și aceasta este regula: tot ce depinde de mâna Domnului se găsește din abundență. Numai că nu este posibil ca vasele de primire să fie folosite decât prin inferiori, deoarece El, binecuvântat să fie, așteaptă efortul lor în Sfințenie și Puritate. Și de aceea ne ocupăm să intensificăm efortul. MA – care a ajuns la aceasta și se preocupă (de asemenea) fără nicio necesitate – (doar) scade. În afară de faptul că el nu are nicio nevoie – este de asemenea dăunător. Înțelege bine asta.

Și asupra întrebării pe care ai ridicat-o în calitate de prieten, asupra acesteia, acum nu am nimic să mă plâng, și ”cine este viclean o va face cu un motiv”. Cu privire la celelalte întrebări la care vrei să-ți răspund, îți voi da un singur răspuns pentru toate:

”Nu există pe lume o stare mai binecuvântată a omului decât atunci când el este disperat de propriile forțe”, adică, deoarece deja a obosit făcând tot ceea ce considera că este în măsură să facă cu propriile forțe – nu găsește soluția. Și atunci va merita intreaga rugăciune pentru (a primi) ajutorul Său, binecuvântat fie El, întrucât el știe sigur că munca lui nu îi va furniza un câștig, și atât timp cât simte din partea sa o oarecare forță de muncă, rugăciunea lui nu este întreagă. Aceasta, pentru că natura rea atenționează omul spunându-i că el este obligat mai întâi să facă tot ce poate, și după aceea va fi plăcut de Bore.

Și referitor la ce este scris: ”Eternul este înalt și cel mic va vedea”, întrucât, după ce a depus efort în diferite moduri, dezamăgit, omul ajunge la adevărata deprimare, pentru că știe că este cel mai mic dintre persoane, deoarece nu are nimic folositor în construirea propriului Corp, abia apoi rugăciunea lui va fi întreagă și va exista un răspuns din mâna Sa largă.

Despre asta vorbesc cele scrise: ”și copiii lui Israel suspinau din cauza muncii, înalțând strigăte etc.”, pentru că în acel timp colectivitatea Israel a ajuns la o stare de disperare din cauza muncii, Doamne ferește. Ca unul care scoate apa folosind un vas găurit, perseverând toată ziua și nu are nicio picătură pentru a bea, așa și copiii lui Israel în Egipt, pe cât construiau edificii, pe atât părea că le înghițea pământul, asa cum au spus Înțelepții noștri.

În același fel, cel care nu a meritat Iubirea Lui, binecuvântat fie El, în tot ceea ce făcea în munca sa pentru puritatea Nefeș în ziua precedentă, se găsește, ca și cum ar fi fost ars de tot în ziua următoare.Trebuie început de la capăt în fiecare zi și în fiecare clipă ca și cum el nu ar fi lucrat niciodată. Și apoi, ”copiii lui Israel suspinau din cauza muncii”, pentru că se vedeau clar, de fiecare dată, ca nu sunt demni pentru ca ceva sa se nască din munca lor. Astfel suspinul și rugăciunea lor au fost în plenitudine, prin urmare demne, și apoi ”înălțau strigăte etc.”. Apoi Creatorul aude rugăciunea și așteaptă doar rugăciunea completa.

Din cele de mai sus rezultă că fiecare lucru, mic sau mare poate fi obținut cu forța rugăciunii și toate – datorită efortului și a muncii la care suntem obligați – ajută numai pentru a descoperi deficitul forțelor noastre și josnicia noastră, nefiind demni de nimic bazat pe propriile noastre puteri. După care, devenim vrednici de întreaga rugăciune înaintea Lui, binecuvântat fie El.

Cu privire la aceasta nu mai este necesar: dacă este așa, decid în inima mea, și aprioric nu sunt demn de nimic, și atunci la ce-mi folosește toată oboseala și efortul? De fapt, există o lege în natură, că nu există un înțelept mai mare decât cel ce are experiență, și înainte de a pune în practică tot ceea ce este în puterea sa (de a face), omul nu va fi deloc calificat pentru a ajunge la adevărata josnicie și la adevărata măsură, cum s-a menționat mai sus.

Așa că este nevoie de forța Sfințeniei și Purității, asa cum este scris: ”Tot ce trebuie mâna ta să facă, fă-o cu toată puterea ta” și așa mai deperte. Și înțelege bine asta, deoarece este profund și adevărat.

Ți-am relevat acest adevăr doar pentru ca tu să nu te resemnezi și să nu disperi de milă, că Bore nu vrea. Chiar de nu vezi nimic, deoarece, chiar și timpul în care Sea (acțiunea) de efort se realizează, acesta este timpul rugăciunii. Și până (se ajunge) la acel punct trebuie să crezi în înțelepții noștri (in ce au spus):

”Nu m-am străduit, și totuși am găsit” – nu crede în aceasta. Și când va fi împlinită Sea (acțiunea), atunci rugăciunea ta va fi completă, și Creatorul te va auzi cât dimensiunea mâinii Sale, și acesta este ințelesul a ceea ce ne-au invațat Înțelepții noștri, ”Eu m-am straduit și am găsit” –  asta poți crede. Pentru că el nu este demn de rugăciune înainte de aceasta, și Creatorul aude rugăciunea.

 Yehuda Leib

 

About Mirela S.

Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala.

"Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”.

… Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."

Visit My Website
View All Posts