Baal HaSulam – Scrisoarea nr.38

0
663

1927, Londra

Către …. a cărui lumânare arde:

Am primit scrisoarea ta și te felicit pentru Semicha (numire rabinică) obținută. Acesta a fost primul zid care îți bloca drumul tău spre înainte. Sper că începând cu această zi vei începe să răzbești și să devii tot mai puternic, până când vei intra în Palatul Regelui.

Mi-ar face plăcere să mai obții și alte astfel de Semicha, totuși de azi înainte trebuie să-ți întețești eforturile în pregătirea trupului tău pentru a stăpâni puterea și curajul „ca un bou sub jug și ca un măgar sub povară” fără să pierzi nici măcar o secundă.

Iar dacă ai să-ntrebi, „Unde se află această pregătire?” Am să-ți răspund că în trecut era necesar să obții toate cele șapte învățături seculare și să treci prin chinuri personale teribile mai înainte de a-L atinge pe Creator. Și nu erau mulți aceia răsplătiți cu indulgență de Creator. Dar, de când am fost recompensați cu învățăturile lui Ari și cu munca lui Baal Shem Tov, acest proces este cu adevărat la îndemâna tuturor și mai este necesară nici o pregătire suplimentară.

Dacă piciorul tău va călca peste acestea două, atunci eu, care am primit mila Domnului fiind favorizat de El și primindu-le cu amândouă mâinile, deoarece mintea mea este apropiată de tine așa cum este tatăl aproape de fiul său, ți le voi trece cu siguranță ție, atunci când vei fi pregătit să le primești de la gură la gură.

Cel mai important lucru însă, este munca, să dorești să trudești în munca Sa. Căci munca obișnuită nu are nici un merit, ci doar acele bucățele care sunt peste ceea ce este ordinar, numite „muncă.” Este precum omul care are nevoie de o pâine de o jumătate de kilogram pentru a se sătura – toată această masă nu se consideră că este satisfăcătoare până când nu se ajunge la ultima îmbucătură. Acea îmbucătură, chiar dacă este una mică, transformă masa într-una satisfăcătoare. În mod similar, din toate muncile Creatorul atrage doar surplusul de dincolo de ordinar, care va deveni Otiot (litere) și Kelim (vase) pentru primirea Luminii feței Sale.

Yehuda Leib

 

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts