Rabbi Moshe Chaim Luzato, Ramchal (1707-1747)

0
54

Rabbi Moshe Chaim Luzato, Ramchal, a fost un mare și renumit cabalist din Italia. S-a născut în Padova și a fost remarcabil de la o vârstă fragedă, cu memoria sa rară și abilitatea de a studia profund.

La vârsta de numai paisprezece ani, el citise toate scrierile lui Ari. La vârsta de șaptesprezece ani, a scris prima sa carte și s-a opus cu înverșunare lui Rabbi Hagiz. În 1740, la Amsterdam, el a publicat cartea recunoscută ca Mesilat Yesharim [Calea celui drept]. În esență un tratat etic, dar cu anumite baze mistice. Cartea prezintă un proces pas cu pas prin care fiecare persoană poate să depășească înclinația spre păcat și să poată în cele din urmă să experimenteze o inspirație divină similară profeției.

O altă lucrare proeminentă, Derekh Hashem (Calea lui Dumnezeu) este un text filozofic despre scopul lui Dumnezeu în creație, dreptate și etică. Aceleași concepte sunt discutate într-o carte mai scurtă numită Maamar HaIkarim [Eseuri funfamentale]. Da’at Tevunot (“Cunoașterea inimii”) și-a găsit, de asemenea, existența în orașul olandez ca o legătură lipsă între raționalitate și Cabala, un dialog între intelect și suflet. Pe de altă parte, Derech Tevunot (“Calea înțelegerii”) introduce logica care structurează dezbaterile talmudice ca mijloc de înțelegere a lumii.

Un mare contemporan rabinic care a lăudat scrisul lui Luzzatto a fost Rabbi Eliyahu din Vilna, Vilna Gaon, considerat cel mai autoritar maestru al Torei din epoca modernă, precum și un mare cabalist el însuși. El ar fi spus după ce a citit Mesilatul Yesharim, că Luzzatto fiind încă în viață, el ar veni de la Vilna pentru a învăța la picioarele lui Luzzatto. El a afirmat după ce a citit lucrarea, că primele zece capitole nu conțineau nici un cuvânt inutil. Printre intelectualii evrei din acea vreme, aceasta a fost considerată una dintre cele mai înalte laude.

În 1743, a imigrat în Țara Israel și a murit de ciumă în Acre împreună cu întreaga sa familie. El a compus aproximativ patruzeci de cărți printre care se numără Klalei Pitchei Hochmah VeDaat [Reguli ale ușilor înțelepciunii și cunoașterii], Shaarey Ramchal [Porțile lui Ramchal] și Adir BaMarom [Cel puternic din Înalt].

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts