Rabbi Shalom Sharabi – Rashash

0
267

Rabbi Sar-Shalom Mizrachi Didia ben Yitzchak Sharabi, cunoscut sub numele de Rașaș, s-a născut în 5480 (1720) în Sana’a, capitala Yemenului. După ce a fost salvat în mod miraculos dintr-o situație dificilă, și-a împlinit promisiunea de a merge în Țara Sfântă pentru a trăi în Ierusalim. După o călătorie care l-a condus prin India, Bagdad și Damasc, a sosit la Ierusalim.

Aici s-a adresat rabinului Gedalia Chayon, șeful Beit El Yeșiva, centrul principal pentru studiul Cabalei, și s-a angjat în slujba de șamaș (îngrijitor). Tot ce a cerut în schimb a fost un acoperiș deasupra capului și niște mâncare.

În felul acesta a reușit să rămână anonim, dar să-și stingă setea de Tora. Slujba sa oficială a fost aceea de a trezi studenții pentru rugăciunea de la miezul nopții, de a păstra rafturile cărților sfinte în ordine, de a aduce apă și de a servi ceaiul fierbinte. Acest lucru i-a permis să stea nevinovat într-un colț în timpul lecțiilor, părând a nu face parte din grupul privilegiat de studenți, totuși ascultând cu atenție.

Nimeni nu a visat că acest simplu șamaș era de fapt un mare învățat. Odată, a apărut o problemă extrem de dificilă pe care nimeni nu o putea rezolva. Tânărul Șalom a remarcat dezamăgirea lui Rabi Gedalya și în seara aceea, după ce toți elevii au plecat, a scris ceea ce știa a fi răspunsul și a introdus nota într-una din cărțile Rav-ului.

A doua zi, Rabi Gedalya a fost încântat: “O notă de la Domnul,” gândi el. Dar după ce acest act s-a repetat de câteva ori, Rabi Gedalya și-a dat seama că trebuie să fie unul dintre studenții săi. El a proclamat: “Decretez că cel care a scris aceste note ar trebui să se dezvăluie pe sine și îi vom acorda respectul pe care îl merită”.

De dragul modestiei și dorinței sale de a rămâne anonim, Rabi Șalom nu a mărturisit, astfel problema rămânând un mister.

Chana, fiica Rav-ului, și-a dat seama cât de mult tatăl ei dorea să afle cine era persoana care a scris notele. Ea a decis să spioneze nopțile prin fereastră. În cele din urmă, într-o noapte, a văzut că Rașaș ascunde o hârtie în interiorul unei cărți de pe biroul Rav-ului. L-a anunțat imediat pe tatălui ei. Rașaș a fost forțat să recunoască. El a cerut să i se permită să rămână ascuns, dar Rabi Gedalia a făcut publică descoperirea fiicei sale ca pe un semn din Rai că era timpul ca Rașaș să fie dezvăluit.

După moartea lui Rav Gedalia în 5507 (1747), Rașaș, în vârstă de doar 27 de ani, a fost numit Roș Yeșiva, conform dorinței lui Rabi Gedalya. Era deja căsătorit cu Chana, având un fiu pe care l-au numit Yțchak. Printre elevii săi au fost Chidah și Maharit Algazi care au devenit Roș Yeșiva după trecerea lui Rașaș.

El a scris un comentariu despre Eț Chaim, despre care Rav Yeddiya Abulafia a spus că oricine învață Eț Chaim fără comentariul lui Rașaș este ca un orb care se orbecăie în întuneric. Printre cele mai cunoscute scrieri se numără Siddur HaRașaș, cunoscută pentru intențiile cabaliste speciale de rugăciune, care a devenit standard pentru toți cabaliștii [sefardici] de astăzi.

Rașaș a trecut la răsplata cerească în a 10-a zi a lunii evreiești Șevat, în anul 5537 (1777) la vârsta de 57 de ani, la Ierusalim. Este îngropat pe Muntele Măslinilor, unde mormântul său este loc de pelerinaj până în ziua de azi.

Rabi Ițak Kaduri obișnuia să spună: “Puteți să memorați toate învățăturile scrise de Ari și le puteți studia pe ele și comentariile asupra lor în profunzime, dar dacă nu ați învățat lucrările lui Rașaș, nu ați intrat încă în studiul Cabalei”.

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts