Rabbi Shimon Bar Yochai, Rashbi

0
236

Rabbi Shimon Bar Yochai, Rashbi, unul dintre cei mai proeminenți studenți ai lui Rabbi Akiva, este numit în Mishna de mai multe ori ca “Rabbi Shimon” și este bine cunoscut în Tora dezvăluită și în Tora ascunsă.

Rashbi a crescut în Yavne și a fost investit de Rabbi Akiva și Rabbi Yehuda Ben Baba pentru a preda înțelepciunea Cabalei generațiilor viitoare.

Potrivit Talmudului babilonian, Rabbi Shimon bar Yohai criticând guvernul roman, a fost forțat să se ascundă cu fiul său timp de treisprezece ani. S-au adăpostit într-o peșteră (pe care tradiția o localizează în Peki’in). Alături de gura peșterii, a apărut un copac de carob și a erupt un izvor de apă proaspătă. Hrana și apa fiindu-le asigurate, ei își scoteau hainele, cu excepția momentelor de rugăciune și a șabatului, pentru a le împiedica să se uzeze, se acopereau cu nisip până la gât și studiau Tora toată ziua. El și fiul său au părăsit peștera atunci când au primit o revelație divină bare spunea că împăratul roman a murit și, prin urmare, toate decretele sale au fost eliminate.

După ieșirea din peșteră, Rabbi Shimon a adunat nouă studenți, a mers cu ei într-o peșteră mică din Meron și, cu ajutorul lor, a scris Cartea Zohar, cartea fundamentală a Cabalei. Cu toate acestea, el i-a indicat studentului său Rabbi Abba să facă scrierea să pară reală, deoarece știa că el era singurul care ar putea ascunde ceea ce trebuia să fie ascuns și să dezvăluie ceea ce a fost dezvăluit. Când a compus Cartea Zohar, el știa că a fost destinată generațiilor viitoare, așa că a ascuns-o.

Cartea Zohar a fost scrisă într-o limbă specială, limba Midrash, aramaică. În Zoharul în sine, se menționează că aramaica este ulterioară ebraicii. Zoharul este privit ca temelia înțelepciunii Cabalei. Descrie o metodă clară și formulată pentru a atinge spiritualitatea și este predată oamenilor din întreaga lume.

Bar Yochai a murit în a 33-a zi de la Omer, cunoscută sub numele de Lag BaOmer. În ziua morții sale, el a dezvăluit secrete profunde despre Cabala, care au stat la baza Zoharului. Potrivit lui Bnei Yissaschar, în ziua morții sale, Bar Yochai a spus: “Acum este dorința mea de a dezvălui secrete … Ziua nu va ajunge la locul ei ca oricare alta, pentru că întreaga zi se află în domeniul meu…” Lumina zilei a fost prelungită în mod miraculos până când Rashbi a terminat învățătura finală și a murit. Ca atare, obiceiul de a aprinde focuri de yahrzeit (aniversarea morții) simbolizează această revelație a luminii puternice.

El și fiul său, Eleazar, au fost îngropați în același mormânt din Meron, Israel, vizitat de mii de ani.

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts