Rabbi Yaacov Ben Haim Tzemach (secolul al 17-lea)

0
131

Rav Yaacov Ben Haim Tzemach, cabalist și medic, s-a născut la Lisabona. El a primit o pregătire medicală în țara sa natală, dar a fugit în jurul anului 1619 la Safed și s-a dedicat Talmudului până în 1625; apoi a mers la Damasc, unde timp de optsprezece ani a studiat Cabala din Zohar și scrierile lui Isaac Luria și Hayyim Vital. În cele din urmă, el s-a așezat la Ierusalim și a deschis o Yeshiva pentru studiul Zoharului și a altor lucrări cabaliste.  A fost student al lui Rav Shmuel Vital, fiul lui Rav Chaim Vital.

Jacov Tzemach a fost unul dintre cei mai buni cabaliști ai perioadei sale și a fost un autor prolific, lucrările sale, inclusiv tratate proprii, precum și compilații ale scrierilor Hayim Vital. A produs douăzeci de lucrări, dintre care numai două au fost publicate. Prima dintre acestea este Ḳol ba-Ramah (Korez, 1785), un comentariu despre Idra, pe care la început în 1643 și pentru care a folosit comentariul lui Hayim Vital. În prefața la această lucrare el a susținut că venirea lui Mesia depinde de pocăință și de studiul Cabalei din Zohar și al scrierilor lui Isaac Luria, întârzierea apariției lui Mesia fiind pentru că școlile pentru un astfel de studiu nu fuseseră stabilite în fiecare oraș.

Cea de-a doua lucrare publicată este Nagid u-Metzaweh (Amsterdam, 1712), cu privire la semnificația mistică a rugăciunilor, aceasta fiind o variantă scurtă a unui compendiu pe care Tzemach l-a compus pe baza unui tratat mai cuprinzător.

Printre lucrările sale nepublicate se poate menționa și Ronnu le-Ya’acov, în ​​care el se numește “prozelitul”. Acest tratat este alcătuit din note înregistrate în timpul studiului cu Samuel Vital și completate de propriile lui adăugiri. În compilația sa cu scrierile lui Hayim Vital, Tzemach pretindea că a descoperit multe opere ale lui Vital care nu erau cunoscute de fiul său Samuel.

A murit la Ierusalim în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts