Palatul împăratului

0
353

Palatul împăratului

Împăratul se afla în palatul lui, iar supușii săi erau parte în oraș, parte în afara orașului. Printre cei care erau în oraș, unii se întorceau cu spatele la palatul împărătesc și se îndreptau de cealaltă parte; ceilalți se întorceau cu fața către palatul împărătesc, încercând să intre în el ca să i se înfățișeze, dar până atunci nu zăriseră încă zidul palatului. Dintre cei ce se îndreptau într-acolo, unii, ajunși până la palat, se foiau în jurul lui căutându-i intrarea; ceilalți și intraseră și se plimbau în vestibuluri; alții, în sfârșit, izbutiseră să intre în curtea interioară a palatului și ajunseseră la locul unde se afla împăratul, adică la casa împărătească. Dar cu toate că ajunseseră acolo, nu puteau nici să-l vadă, nici să-i vorbească împăratului; căci, odată intrați înăuntrul casei împărătești, mai aveau de împlinit și alte îndatoriri, neapărate și abia după aceea se puteau înfățișa împăratului, să-l vadă de departe sau de aproape, să-l audă vorbind sau să-i vorbească.

Și acum să-ți explic această parabolă pe care am închipuit-o: Cei care erau în afara orașului sunt toți oamenii care n-au nici o credință religioasă, nici speculativă, nici tradițională, ca ultimii turci din nordul extrem, negrii din extremul sud și cei care seamănă cu dânșii din ținuturile noastre. Ei trebuie socotiti ca niste animale fără rațiune; eu nu-i așez defel în rândul oamenilor, căci se situează pe o treaptă de jos printre făpturi în comparație cu omul și doar ceva mai sus de maimuțe, întrucât au chipul și trăsăturile omului, dar un discernământ puțin mai presus decât al maimuțelor.

Cei care erau în oraș dar se întorceau cu spatele la palatul împărătesc sunt oamenii care au o părere și gândesc, dar au deprins idei potrivnice adevărului, fie din cauza unei grave greșeli intervenite în speculația lor, fie pentru că au urmat pe alții care se aflau în eroare. Pe măsură ce merg, și din cauza părerilor lor, ei se depărtează tot mai mult de palatul împăratului; sunt mai răi decât cei dinainte și există un moment când trebuie chiar omorâți, pentru ca să nu-i ducă în rătăcire și pe alții.

Cei care se întorceau cu fața spre palatul împăratului și încercau să intre, dar nu zăriseră încă reședința împărătească fac parte din mulțimea de oameni religioși, adică de ignoranți care se îndeletnicesc cu practici religioase.

Cei ajunși până la palat și se foiau înjuru-i sunt cazuiștii care admit, prin tradiție, opiniile adevărate, care discută despre practicile cultului, dar nu se angajează deloc în speculația asupra principiilor fundamentale ale religiei și nici nu încearcă, în vreun fel, să stabilească adevărul unei credințe. Cei care se adâncesc în speculații asupra principiilor fundamentale ale religiei sunt cei intrați în vestibuluri, în care oamenii sunt inevitabil primiți pe diferite trepte.

Cei care au înțeles demonstrația a tot ce poate fi demonstrat, care au ajuns la certitudine în problemele metafizice, pretutindeni unde acest lucru e cu putință, sau care s-au apropiat de certitudine, acolo unde doar apropierea e posibilă, sunt cei ajunși înăuntrul palatului, în preajma împăratului.

Maimonide – Ghidul celor șovăielnici –Cap.6

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts