Cabaliștii scriu despre înțelepciunea Cabalei

0
7

Mă bucur că m-am născut într-o astfel de generație în care este permisă dezvăluirea înțelepciunii adevărului. Și dacă întrebați, de unde știu că e permisă?, o să vă răspund că mie mi s-a dat permisiunea să o dezvălui. Până acum, modurile prin care este posibilă angajarea publică și explicarea deplină a fiecărui cuvânt nu au fost dezvăluite niciunui înțelept.

Și mie mi-a cerut învățatorul meu să nu dezvălui, la fel ca tuturor studenților dinaintea mea. Cu toate acestea, acest jurământ și această interdicție se aplică numai modurilor care sunt date oral, din generație în generație, până la profeți și înainte de aceștia. Dacă aceste moduri ar fi fost dezvăluite publicului, ele ar fi provocat mult rău, din motive știute numai de noi.

Cu toate acestea, modul în care mă angajez eu în cărțile mele, este un mod permis. Mai mult, am fost instruit de învățatorul meu să extind acest mod pe cât pot mai mult. Numim aceasta modul de a îmbrăca chestiunile. Veți vedea, în scrierile lui Rașbi, că el numește acest mod acordarea permisiunii – asta este ceea ce Creatorul mi-a dat în cea mai deplină măsură. Considerăm că asta depinde nu de măreția înțeleptului, ci de starea generației, căci înțelepții noștri au spus, Micul Samuel merită, etc., dar generația lui nu merită. De aceea am spus, că faptul că eu am fost recompensat cu maniera dezvăluirii înțelepciunii este datorită generației mele.

~ Rav Yehuda Așlag, Pri Hacham, Articole, „Învățătura Cabalei și esenței ei”, p. 165

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts