Egoismul este un Catch-22

0
596

EGOISMUL ESTE UN CATCH-22

catch-22

În perioada în care misticismul prima, înţelepciunea Cabalei a fost descoperită şi a furnizat cunoaşterea pe stadii a intensificării egoismului nostru şi ceea ce a cauzat această situaţie. Învăţătura Cabaliştilor spune că tot ceea ce există este făcut dintr-o dorinţa de auto-satisfacere.

          Totuşi, aceste dorinţe nu pot satisface în forma lor naturală atunci când sunt centrate pe sine. Aceasta deoarece atunci când ne împlinim o dorinţa, noi o anulăm, şi dacă anulăm dorinţa pentru ceva, nu ne mai putem bucura de ea.

De exemplu, gândiţi-vă la mâncarea voastră preferată. Acum, imaginaţi-vă pe voi într-un restaurant renumit, stând comfortabil la o masă, în timp ce zâmbitorul chelner vă aduce un platou acoperit, îl aşează în faţa voastră şi îndepărtează capacul. Hmmm… acea delicioasă scenă familiară! Vă bucuraţi de ea deja? Corpul vostru o face; de aceea secretă sucuri digestive doar la gândul acestui meniu.

Dar în momentul în care începeţi să mâncaţi, plăcerea se diminuează. Cu cât mai sătui sunteţi, cu atât mai puţină plăcere derivă din mâncatul în sine. În final, când v-aţi săturat pe deplin, nu vă mai puteţi bucura de acea mâncare şi vă opriţi din mâncat. Nu vă opriţi din cauza faptului ca sunteţi sătui, ci deoarece mâncatul nu mai este atât de distractiv atunci când ai stomacul plin. Acesta este egoismul de forma Catch-22 – dacă obţineţi ceea ce vă doriţi, nu mai doriţi acel lucru.

De aceea, deoarece nu putem trăi fără plăcere, trebuie să căutăm tot timpul, plăceri din ce în ce mai noi şi mai mari. Facem acest lucru, dezvoltând noi dorinţe, care deasemeni vor ramâne nesatisfăcute. Este un cerc vicios. În mod clar, cu cât ne dorim mai mult, cu atât mai goi ne simţim. Şi cu cât mai goi ne simţim, cu atât mai frustraţi devenim.

Şi deoarece ne aflăm acum la cel mai intens nivel al dorinţelor din istoria noastră, nu putem evita concluzia că astăzi suntem mai nesatisfăcuţi ca oricând, chiar daca avem mult mai multe decât aveau parinţii şi strămoşii noştri. Contrastul dintre ceea ce avem, pe de o parte, şi sentimentul în creştere al stării de insatisfacţie, pe de altă parte, este esenţa crizei prin care trecem astăzi. Cu cât devenim mai egoişti, cu atât mai goi de simţim, cu atât mai acută este criza.

Din cartea

CABALA REVELATĂ – Ghidul Personal Pentru o Viaţă Mai Liniştită”

Capitolul 1 – Cabala: Atunci si Acum

 

About Mirela S.

Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala.

"Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”.

… Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."

Visit My Website
View All Posts