A fi precum Creatorul

0
47
Hostico Web Hosting

Atunci când ne egalizăm în orice comportare cu rădăcina noastră, simțim încântare.

Baal HaSulam, “Dăruirea Torei”

_______________________________

Suntem într-un moment crucial în istorie. Zeci de mii de ani de dezvoltare umană și miliarde de ani de evoluție au avut loc doar pentru a ne aduce în aceste momente de transformare, până la nașterea noii umanități.

Dacă examinăm Natura, vom vedea că aceasta evoluează în mod constant. În primul rând, a evoluat neînsuflețit, apoi vegetativ, și în cele din urmă animat. Fiecare astfel de evoluție se bazează pe evoluția dorinței în creatură.

Dorința care se manifestă doar ca să se susțină fără schimbare ia forma neînsuflețită. Când dorința tinde să evolueze, să se deplaseze spre ceea ce este bine pentru ea și departe de ceea ce o rănește, apare forma vegetativă. O dorință și mai mare, care abordează beneficiile și se îndepărtează de ce e dăunător prin mișcare proprie, preia forma animată. Toate formele pe care le vedem în realitate sunt doar învelișuri externe care exprimă evoluția singurei forțe care a fost creată, “voința de a primi încântare și plăcere” sau, pe scurt, “voința de a primi”.

Cea mai dezvoltată creatură în grad animat este specia umană. Cu toate acestea, așa cum am spus mai devreme, cu puțin peste 5770 de ani în urmă a început o nouă evoluție în natură: una dintre creaturi a evoluat în gradul de vorbitor, în gradul lui Adam, care este Domeh [similar] Creatorului. În dorința acelei persoane a apărut o ceva care nu era din această lume – punctul din inimă, o scânteie care l-a împins să descopere Creatorul.

Observăm că singura nevoie în dorințele omului, care nu există în întreaga specie animată, este trezirea față de Dvekut (adeziunea) Divină. Numai specia umană este pregătită pentru ea și nici o alta.

Baal HaSulam, “Acestea sunt pentru Ehuda”

Spre deosebire de gradele inferioare, evoluția spre gradul de vorbitor nu se întâmplă de la sine. Apare numai atunci când avem o dorință, o dorință de a ne ridica. Această dorință se numește “intenție”. Pentru a dezvolta în noi o intenție de a fi similar cu Creatorul, avem nevoie de un mijloc pentru a ne ajuta. De aceea a fost scrisă Cartea Zohar.

Zoharul este o carte foarte specială. De-a lungul istoriei, cabaliștii au folosit-o pentru a obține recunoașterea celui mai înalt nivel al naturii globale. De aceea este considerată o carte atât de importantă. De fapt, atunci când cabaliștii se referă la o carte fără să menționeze numele ei, ei se referă întotdeauna la Cartea Zohar.

Într-o generație care a fost începutul unui exil de 2.000 de ani, zece cabaliști s-au adunat pentru a compune Cartea Zohar. Au fost suflete speciale care au reprezentat zece Sfirot [din cuvântul “safire”], cele zece fundații din sistemul general al Creației, și au putut să exprime întreaga structură a realității. Rabi Șimon Bar Yochai a fost conducătorul lor și el a fost considerat Sfira [singular al Sfirot] Keter. Ceilalți corespundeau restului de SfirotHochma, Bina, Hesed, Gevura, Tiferet, Nețah, Hod, Yesod și Malchut.

Pentru a descrie forma sistemului, autorii Zoharului au folosit semne pe care le numim “litere”. Când citim literele și cuvintele, dacă dorim să fim conectați la acest sistem, el începe să ne afecteze.

Zoharul ne face să creștem și să evoluăm în sensul spiritual. El ne furnizează treptat intenția corectă și puterea specială de dezvoltare numită “lumina care reformează”. A fi reformat înseamnă a atinge gradul Celui Binefăcător – Creatorul.

_____________________________________________________________

din cartea: Descifrând Zoharul

Capitolul 8 – A fi precum Creatorul

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts