Ce face sarea atât de importantă?

0
49
Hostico Web Hosting

“Să nu laşi să lipsească niciodată de pe darurile tale de mâncare sarea, care este semnul legământului Dumnezeului tău.” De ce sarea este atât de importantă? Pentru că ea curăță și parfumează amarul și dă gust. Sarea este Dinim [judecățile] din Masach [ecranul] lui Hirik, pe care apare linia de mijloc, care unește dreapta cu stânga. Curăță, parfumează și îndulcește Dinim din stânga, care este amarul, cu Hasadim [mila] pe linia dreaptă. Dacă nu ar exista sare, linia de mijloc nu ar fi fost extinsă și lumea nu ar fi fost capabilă să tolereze amărăciunea.

Zohar pentru Toți, VaYechi [Iacov a trăit], punctul 666

Sarea este baza tuturor condimentelor, adăugând aromă mâncării. În spiritualitate, când începem să primim lumina superioară în suflet, este privită ca aromă care se răspândește în noi.

Înclinația noastră rea, materia egoistă din care suntem făcuți, este ca o tocană fără mirodenii. Nu primim nici o plăcere din partea noastră. De aceea a fost spus (Talmudul Babilonian, Kidușin, 30b): „Am creat înclinația rea; am creat pentru ea Tora drept condiment”. Cu condimentul suplimentar pe care lumina superioară îl aduce – folosind intenția corectă – aceeași substanță dobândește arome minunate. Apoi, avem o înclinație rea, iar lângă ea, Zoharul ca mirodenie. Combinația dintre ele produce linia de mijloc.

Dacă nu ar exista sare, linia de mijloc nu ar fi fost trasată și lumea nu ar fi în stare să tolereze amărăciunea, zice Zoharul. Cu alte cuvinte, dacă nu am putea să atenuăm egoul, nu am putea să-l tolerăm.

______________________________________

din cartea: Descifrând Zoharul

Capitolul 11 – Experiența citirii în Zohar

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts