Monștri mării

0
30
Hostico Web Hosting

Vino la Faraon.” Ar fi trebuit să spună: “Du-te la Faraon.” Dar El l-a lăsat pe Moise în încăperi din adâncuri, la un mare monstru al mării, de unde coboară mai multe grade.

Și Moise s-a temut și nu s-a apropiat, cu excepția acelora ale Nilului care sunt gradele lui. Dar el s-a temut de monstrul însuși și nu s-a apropiat pentru că l-a văzut înrădăcinat în rădăcinile superioare.

De vreme ce Creatorul a văzut că Moise se temea și că nici un alt emisar numit de sus nu se putea apropia de el, Creatorul a spus: “Iată că am necaz pe tine, faraoane, împăratul Egiptului, crocodil mare, care te culci în mijlocul râurilor tale”. Creatorul a trebuit să facă război împotriva lui și nu a fost scris niciodată, așa cum este scris: “Eu și nu un emisar”. Și au explicat înțelepciunea monstrului care stă în mijlocul Nilului său celor “care călătoresc pe drum” care cunosc secretul Stăpânului lor.

Zohar pentru Toți, Bo [vino], punctele 36-38

Cartea Zohar vorbeste despre noi. Ea ne spune despre ce se întâmplă în noi și doar în interiorul nostru – deși într-un mod foarte ciudat, care adesea pare a fi o poveste de basm sau o carte de istorie. Avem plămâni, rinichi, splină și alte organe. Dar, în plus, în sentimentele noastre, există multe dorințe, calități, gânduri și impulsuri. Cu alte cuvinte, pe lângă corpul fizic, există și omul din noi.

Cine este omul din noi? Dacă ne deschidem sufletele și le examinăm, vom găsi ceea ce scriu autorii Zoharului. În omul din noi există calități cunoscute sub numele de “Moise”, “Faraon”, “monștri”, “Nil” etc. Trebuie să încercăm să le găsim în interior.

Ce ne aduce căutarea în înteriorul nostru? În realitate, nu ne dă nimic. Cu toate acestea, încercând să găsim aceste calități în interiorul nostru, atragem asupra noastră “lumina care reformează” și aceasta este ceea ce trebuie să ne dorim. Nu există niciun pericol de neînțelegere. Chiar dacă înțelegem totul de-a-ndoaselea, nu va avea nici o importanță. Ceea ce contează este efortul.

Să presupunem că o persoană pleacă la sfârșitul unei lecții Zohar și crede: „M-am descurcat bine astăzi! Am simțit că am înțeles cu adevărat ceea ce înseamnă Moise și Faraon în mine”. Totuși, acest lucru este complet lipsit de sens. S-ar putea ca data viitoare, aceeași persoană să simtă că, „nu am primit nimic astazi; este neinteresant. Exceptând un minut sau două, nu m-am putut concentra”. Cu toate acestea, acele câteva minute sunt exact ceea ce persoana a câștigat.

Baal HaSulam a scris în “Introducere la Studiul celor Zece Sfirot” cu privire la faptul că stările de ascundere sunt stările în care se poate practica. Unul care se strecoară în întuneric și consideră că este lipsit de sens trebuie să înțeleagă că stările în care cineva este făcut ca să muncească fără a primi ceva pentru a reîmprospăta egoul, mândria, înțelegerea, mintea și simțirea sunt foarte bune pentru progresul spiritual. Trebuie să salutăm stările care se simt cu blândețe, deoarece prin ele creștem.

“Și Dumnezeu a creat marele monstru de mare”, care este balena și partenera sa de sex feminin. Cuvântul “monstru” [în ebraică] este scris fără un Yod, de vreme ce a ucis femela, iar Creatorul a ridicat-o la cel neprihănit. Prin urmare, a rămas doar un monstru mare. De asemenea, știți că o balenă este un pește pur.

Balena și partenera sa de sex feminin au o rădăcină foarte mare. Acest lucru se datorează faptului că marea este Malchut de la discernământul lui Hochma, iar cea mai importantă dintre toate creaturile marine este balena. Astfel, ea este întrega Hochma în mare, deși nu se extinde de la Hochma, ci de la Bina care s-a întors la Hochma, linia stângă din ea, numită “punctul de Șuruk”. De aceea este scrise despre ei, “Și Dumnezeu a creat pe marii monștri ai mării”, deoarece Bina este numită Beria.

Și totuși, locul lui nu era determinat ca marea în sine, care este Malchut de Ațilut. Mai degrabă, un loc a fost pregătit în lumea Beria, în afara Ațilut, sub Malchut de Ațilut, care sunt zece Niluri.

Zohar pentru Toți, Bo [vino], punctul 39

Ce ne dă această reprezentare dacă nu o înțelegem și nu știm cum să o conectăm cu noi? Baal HaSulam ar fi putut explica cuvintele Zoharului într-un stil mai emoțional, puțin mai aproape de noi, pe lângă explicația limbajului Cabalei. Cu toate acestea, el ne lasă loc de efort, căutând sensul său, pentru ce este și unde se întâmplă în noi.

Suntem în Ein Sof și există 125 de ascunderi din senzația noastră actuală către Ein Sof. Trebuie să încercăm să simțim din ce în ce mai mult starea noastră reală de a “recâștiga conștiința”. Ne este dată această poveste în mod specific, astfel încât să începem să căutăm. Căutarea va produce în noi noi calități și discernăminte cu care vom începe să simțim ceea ce nu putem în prezent. În caz contrar, abilitatea de a simți spiritualitatea nu se va dezvolta în noi.

Trebuie să existe un efort din partea noastră, așa cum este scris: “Răsplata este conform efortului”. Nu este altceva aici decât un efort, motiv pentru care s-a spus: “Am lucrat și am găsit, să crezi”. Când va fi asta? Atunci când lumina superioară ne afectează în mod suficient și sensul spiritual este completat în interiorul nostru la primul său grad.

Cunoașterea nu are nici o semnificație aici, ci doar o dorință. Trebuie să simțim ce se întâmplă aici, și nu cuvintele. “Obținerea spirituală”, așa cum spunea Hazon Iș [*], “este o înclinație subtilă a fineții sufletului”. Este imposibil să o dobândești cu intelectul, ci numai cu voința inimii.

Este cu un motiv bun faptul că Zoharul este greu de înţeles. Când deschidem acea poartă închisă, intrăm în spiritualitate. Puțin câte puțin, zi de zi, fără să înțelegem ce se întâmplă, vom avansa spre o stare în care dintr-o dată vom începe să simțim ceva. În acel moment, răspunsurile interne la cuvinte se vor trezi în noi. Și, astfel, vom simți în mod natural modul în care se formează o realitate în noi și modul în care o nouă lume este structurată în interiorul nostru.

___

[*] Rabi Abraham Isaia Karliț (1878-1953), Credință și încredere

______________________________________

din cartea: Descifrând Zoharul

Capitolul 11 – Experiența citirii în Zohar

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts