Importanța Cărții Zohar – partea 3

0
25
Hostico Web Hosting

***

“Cei înţelepţi vor străluci ca strălucirea cerului” sunt autorii Cabalei. Aceștia sunt cei care depun efort în această strălucire, numită Cartea Zohar, care este ca arca lui Noe, adunând doi dintr-un oraș și șapte regate și câteodată unul dintr-un oraș și doi dintr-o familie în care vorbele “Să aruncaţi în râu pe orice băiat care se va naşte” să se împlinească. Tora este numită “un fiu”. Nou-născutul este atins. “În râu” înseamnă lumina Torei. “Aruncați” este ca “Veți studia” [este o anagramă în ebraică], unde studiați fiecare înțelegere care se naște în voi prin lumina Torei și prin sufletul vostru. Aceasta este lumina acestei Cărți a Zoharului.

Cartea Zohar cu Comentariul Sulam [Scara], BeHaalotcha, Punctul 88

 

Motivul pentru care înțelepții noștri au scris că studiul Zoharului este uimitor și înălțat… în toată Tora există PARDES și în toate studiile, ascunderea nu este evidentă în nici un fel. Dimpotrivă, un cititor care repetă doar literalul nu înțelege deloc că există un secret al Torei. Nu este așa în Cartea Zohar, în care secretele sunt deschise, iar discipolul știe că vorbește despre minunile și tainele Torei pe care nu le știe, iar acest lucru este foarte util pentru corectarea sufletului.

Rabbi Chaim de Volujin, Nefesh HaChaim [Spiritul vieții], Setul nr. 7

 

O nouă Lumină este reînnoită în fiecare moment, până când ea devine o creație nouă, prin intermediul Zoharului și a profesorului nostru Ari.

Heichal HaBracha, Devarim [Deuteronom], p. 11

 

Pentru a încânta inimile lui Israel în Tora și a lucra în înțelepciunea interiorității, care este mai dulce decât mierea și nectarul, deschide ochii și revigorează sufletul, încântarea ascunsă, dulce ca lumina ochilor și bună pentru suflet, rafinare și iluminare cu calități bune și înalte, degustarea aromei lumii ascunse a lumii următoare în această lume prin înțelepciunea Zoharului.

Rav Yitzhak Yehuda Yehiel Safrin din Komarno, Netiv Mițvotecha [Calea poruncilor tale], Introducere

 

Studiul Zoharului… construiește lumi. Cu atât mai mult, dacă cineva este răsplătit cu studierea și înțelegerea sensului unui articol. Îl va corecta într-o oră mai mult decât va face studiul literal într-un an.

Rabbi Shalom Ben Moshe Buzzaglo, Tronul Regelui, Tikun [Corecarea] 43, Poz. 60

 

Am răspuns unui savant care a întrebat despre scrierile elevilor din Ari, că studiul Zoharului este o mare corecție cu care să-și lumineze sufletul și să-l sfințească. Ari a dat această corecție unuia care cerea să studieze în fiecare zi cinci pagini de Zohar, chiar dacă nu știa ce spune, pentru ca lectura să-i ilumineze sufletul și să-l corecteze. Se pare că studiul Zoharului are în mod specific această putere, mai mult decât studiul Mișnei, Talmudului și Bibliei, și este o minune modul în care puterea sa este mai mare decât întreaga Tora, indiferent dacă este Biblia sau Mișna etc., acestea sunt cuvintele lui.

Și i-am spus că, fără îndoială, orice studiu al Torei este înălțat și înălțător, mai ales dacă este cu adevărat Lișma [pentru numele Său]. Cu siguranță, el construiește ascensiunile în cer și corectează lumile și unește pe cei dragi. Cu toate acestea, măreția studiului Zoharului este că Biblia, Mișna și Talmudul sunt îmbrăcate în mod excesiv, iar ascunderea este complet de nedeslușit în ele. Zoharul totuși, vorbește în mod explicit despre secretele Torei și chiar și cititorul cel mai ignorant își va da seama că aceste cuvinte ale sale provin din profunzimile secretelor Torei. Astfel, după cum dezvăluie și dezbracă secretele Torei, ele luminează și radiază sufletul.

Chida, Shem HaGedolim, “Cărțile”, Sistemul nr. 2