Opoziția față de studiul înțelepciunii Cabalei – partea 1

0
33
Hostico Web Hosting

Acum puteți înțelege pustietatea și întunericul ce s-a așternut peste noi în această generație, așa cum nu am mai văzut niciodată. Asta pentru că până și adoratorii Creatorului au abandonat studiul secretelor Torei.

Baal HaSulam, “Introducere la Cartea Zohar”, punctul 57

 

Toți marii cabaliști strigă în unanimitate că, atâta timp cât ne lepădăm de secretele Torei și nu ne implicăm în ele, distrugem lumea.

Rav Raiah Kook, Igrot (Scrisori), vol. 2, pag. 231

 

În tot ceea ce se face pentru a consolida iudaismul și statutul Israelului pretutindeni, este că Lumina Divină a fost neglijată, abandonată complet din inimă și minte. Toată lumea se îndreaptă acum spre a corecta de una singură simpla ultra-ortodoxie, ca și cum lumea ar putea fi reînviată într-un trup fără suflet.

Rav Raiah Kook, Scrisori 1, 160-161

 

Mulți nebuni fug de studierea secretelor lui Ari și ale cărții Zohar, care sunt viețile noastre. Dacă oamenii mei m-ar asculta în vremea lui Mesia, atunci când răul și erezia se măresc, ei se vor îngropa în studiul cărții Zohar și Tikunim și a scrierilor lui Ari în toate zilele lor. Ei vor revoca toate sentințele dure și ar extinde abundența și Lumina.

Rav Yitzhak Yehuda Yehiel din Komarno, Notzer Hesed (păstrarea îndurerării), Capitolul 4, Învățătura 20

 

Vai de cei care fac ca spiritul lui Mesia să plece și să părăsească lumea și să nu se poată întoarce în lume. Ei sunt cei care fac Tora să fie seacă, fără niciun fel de umezeală de înțelegere și de rațiune. Ei se limitează la partea practică a Torei și nu vor să încerce să înțeleagă înțelepciunea Cabalei, să știe și să înțeleagă secretele Torei și aromele Mițva. Vai de ei, căci prin aceste acțiuni ei dau naștere săraciei, dezastrului și furtului, prădăciunii, uciderii și distrugerilor din lume.

Baal HaSulam, “Introducere la Cartea Zohar”, punctul 70

 

Acesta este motivul pentru care Rabi Șimon Bar-Yochai a strigat astfel și a chemat pe cei care se angajează în Tora literal ca ei să nu adoarmă, pentru că ei nu își deschid ochii pentru a vedea dragostea pe care Creatorul o are, ca și cum ei ar fi, Doamne ferește, nerecunoscători față de El. Mai mult, ei nu văd și nu cunosccalea sfințeniei și Dvekut (adeziunea) cu El.

Rav Moshe Chaim Luzzato (Ramchal), Shaarey Ramchal, “Dezbaterea”, p 97

 

Atâta timp cât ortodoxia insistă să spună: „Nu! Doar Gemara și Mișna, nici legende, nici etică, nici Cabala, nici cercetare”, se scade pe sine. Toate mijloacele pe care le folosește pentru a se proteja, fără a lua adevărata poțiune a vieții, Lumina Torei în internalitatea ei, tangibilă și evidentă – revelată în Tora și Mițvot – este total incapabilă să ducă la scopul ei în toate generațiile și mai ales în generația noastră, dacă acestea nu sunt însoțite de extinderea mai multor rădăcini spirituale.

Rav Raiah Kook, Igrot (Scrisori), vol. 2, 232-233

***

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts