Opoziția față de studiul înțelepciunii Cabalei – partea 2

0
58
Hostico Web Hosting

***

Vai de oameni din cauza afrontului adus Torei. Fără îndoială, atunci când se angajează numai în literal și în povestiri, își poartă îmbrăcămintea de văduvă care este acoperită cu un sac. Și toate neamurile vor zice lui Israel: „Ce are Iubitul tău mai mult decât altul? De ce este legea ta mai mult decât legea noastră? La urma urmelor, legea ta sunt povestiri despre lume”. Nu există nici un afront mai mare pentru Tora decât acesta.

Prin urmare, vai poporului din afrontul  adus Torei. Ei nu se angajează în înțelepciunea Cabalei, care onorează Tora, astfel prelungind exilul și toate necazurile care urmează să vină în lume.

Rav Chaim Vital, Scrierile lui Ari, Pomul vieții, Partea întâi, “Introducere Rav Chaim Vital”, 11-12

 

Este bine cunoscut faptul că este o obligație imensă ca cineva să studieze înțelepciunea adevărului, care este înțelepciunea Cabalei și secretele Torei, așa cum se explică în cărțile vechi. … Și mă întreb de poporul generației noastre, pentru că cei umili dintre ei se îndepărtează de studierea înțelepciunii adevărului.

Rabbi Baruch Ben Abraham de la Kosov, Amud Ha’Avoda [Pilonul lucrării], p1

 

Aceștia sunt cei care produc uscarea Torei, pentru că ei nu doresc să se înrobească cu înțelepciunea Cabalei. Vai de ei, căci așa aduc nenorocire, prăpăd, jaf, ucidere și nimicire lumii.

Cartea Zohar, Tikunei Zohar [Corecturile Zoharului], Tikun nr. 30

 

Mulți au considerat că prea multă implicare în secret nu este bună, deoarece Tora practică ar fi uitată de Israel, despre interzis, permis, ne-coșer și koșer. Și ce se va întîmpla din această Tora, dacă am fi cufundați cu toții în secretele Torei? … Cu toate acestea, cei care o disprețuiesc nu sunt servitori ai Creatorului.

Rav Moshe Cordovero (Ramak), Cunoaște pe Dumnezeul Tatălui tău, 132

 

Fără cunoașterea înțelepciunii Cabalei, cineva este ca un animal, executând preceptul fără nici un scop, învățând doar preceptele omului. Acest lucru este similar cu rumegătoarele, fără a avea gustul alimentelor umane. Și chiar dacă unul este un om de afaceri important, ocupat cu multe negocieri, el nu este scutit de a se angaja în această înțelepciune.

Rabbi Tzvi Hirsh Eichenstein din Ziditshov, Sur Me’ra Ve’aseh Tov [Pleacă de la rău și face bine]

 

Toți cei care se abțin de la studierea Cabalei sunt respinși din mijlocul celor drepți și își pierd lumea și nu sunt răsplătiți să vadă chipul Împăratului Lumii.

Rav Yosef Eliezer Rosenfeld, Havvot Yair [Satele lui Yair], p. 210

***

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts