Studierea Torei Tainice este preferabilă Torei Revelate – partea 2

0
42
Hostico Web Hosting

***

Braita ne avertizează (Hulin 24) să nu aștepți mai mult de cinci ani. Mai mult decât atât, Rabi Yosi spune că trei ani, sunt suficienți pentru a atinge înțelepciunea Torei. Dacă cineva nu vede un semn bun în această perioadă de timp, nu trebuie să se păcălească cu speranțe false și înșelătoare, căci știe că nu va vedea niciodată un semn bun.

De aceea, trebuie să găsească imediat el însuși o tactică bună prin care să reușească atingerea Lișma și să fie acordat cu înțelepciunea Torei. Braita nu a specificat tactica, dar avertizează să nu rămâi în aceeași situație și să aștepți mai mult.

Acesta este sensul cuvintelor lui Rav, că cea mai sigură și cea mai de succes tactică este angajarea în înțelepciunea Cabalei. Omul trebuie să lase angajamentul în înțelepciunea Torei revelate, din moment ce el și-a testat deja norocul în ea și nu a reușit. Și trebuie să dedice tot timpul, înțelepciunii Cabalei, în care succesul său este sigur.

Baal HaSulam, “Introducere în Studiul celor Zece Sfirot”, punctul 23

 

Dacă examinăm cuvintele, ele se vor clarifica în fața noastră ca stelele pure cerești. Textul: „este mai bine să-l lase din mână, odată ce el și-a încercat norocul în această înțelepciune [revelată]”,  nu se referă la norocul intelectului și erudiției. Mai degrabă, este așa cum am explicat mai sus, în: „Am creat înclinația rea; Am creat pentru ea Tora drept condiment”. Aceasta înseamnă că s-a afundat, și a exercitat efort în Tora revelată, și înclinația rea este încă la putere și nu s-a topit deloc.

Acest lucru se datorează faptului că el nu este încă salvat de la gânduri de a păcătui, așa cum scrie mai sus Rași, în explicația: „am creat pentru ea Tora drept condiment”. De aceea, el îl sfătuiește să-și ia mâinile de pe ea și să se angajeze în înțelepciunea adevărului.

Baal HaSulam, “Introducere în Studiul celor Zece Sfirot”, punctul 22

 

Am răspuns unui savant care a întrebat despre scrierile elevilor din Ari, că studiul Zoharului este o mare corecție cu care să-și lumineze sufletul și să-l sfințească. Ari a dat această corecție unuia care cerea să studieze în fiecare zi cinci pagini de Zohar, chiar dacă nu știa ce spune, pentru ca lectura să-i ilumineze sufletul și să-l corecteze. Se pare că studiul Zoharului are în mod specific această putere, mai mult decât studiul Mișnei, Talmudului și Bibliei, și este o minune modul în care puterea sa este mai mare decât întreaga Tora, indiferent dacă este Biblia sau Mișna etc., acestea sunt cuvintele lui.

Și i-am spus că, fără îndoială, orice studiu al Torei este înălțat și înălțător, mai ales dacă este cu adevărat Lișma [pentru numele Său]. Cu siguranță, el construiește ascensiunile în cer și corectează lumile și unește pe cei dragi. Cu toate acestea, măreția studiului Zoharului este că Biblia, Mișna și Talmudul sunt îmbrăcate în mod excesiv, iar ascunderea este complet de nedeslușit în ele. Zoharul totuși, vorbește în mod explicit despre secretele Torei și chiar și cititorul cel mai ignorant își va da seama că aceste cuvinte ale sale provin din profunzimile secretelor Torei. Astfel, după cum dezvăluie și dezbracă secretele Torei, ele luminează și radiază sufletul.

Chida, HaGedolim, Setul de cărți, 2

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts