A sta cu prietenii în jurul focului de tabără

0
98

A STA CU PRIETENII ÎN JURUL FOCULUI DE TABĂRĂ

– Ar trebui să avem înălțarea steagului dimineața și imnuri la sfârșitul zilei? Ar trebui să existe uniforme și altele asemenea?

– Ar trebui să avem propriul nostru steag, dar nu și o uniformă. Poate că ar putea exista șepcuțe speciale sau tricouri, dar ele nu trebuie să fie identice. Poate că fiecare grup ar putea să-l aibă pe al său. Dar nu sunt necesare pentru că, oricum, grupurile sunt re-aranjate.

Totuși, ar trebui să avem un drapel al noii umanități, sau ceva de genul acesta. Nu din mândrie, ca un fel de a spune ”Aici suntem noi, împotriva tuturor celorlalți”. Acest fel de sentiment nu ar trebui să existe în acest loc. Din contră, noi ne adresăm tuturor oamenilor cu o față luminoasă și o inimă deschisă.

Trebuie să scriem pe steag cuvântul ”Noi”. Iar ”Noi” nu înseamnă al nostru sau al vostru, ci toată lumea împreună, întreaga umanitate.

  • Ar trebui să ne începem ziua adunând toată lumea, pentru a ridica drapelul și a cânta?
  • Da, cred că este un lucru bun. Copiilor trebuie să li se dea șansa de a se simți mândri, să li se amintească misiunea lor măreață.
  • Putem invita grupuri muzicale adulte, în aceste tabere?
  • Pentru ce? Ne vom crea singuri ansamblurile muzicale, pe loc. Copiilor trebuie să li se predea lecții de chitară. Ei, toți, vor fi fericiți să învețe chitara. Nu ar trebui, în nici o împrejurare, să admitem în tabără oameni din exterior. În trei luni vom crea acolo grupuri muzicale minunate. Muzica ajută oamenii, într-un mod extraordinar, să se exprime. Lăsați-i să bată la tobe cât de mult vor ei.
  • Ar trebui să avem sărbători în tabără? Și dacă da, ce ar trebui să sărbătorim?
  • Ar trebui să avem propriile noastre sărbători. Să zicem că am mers în drumeție. După drumeție avem spectacole, o masă festivă cu înghețată și dulciuri. Și aceasta este sărbătoarea noastră. Poate include cântece și chiar un foc de tabără.

Nu ar trebui să avem nici un fel de sărbătoare generală sau populară. Cel puțin nu ar trebui ținută într-un mod bătător la ochi. Acestea distrag atenția tuturor.

Cel mai important lucru este societatea integrală.

  • Ați menționat focurile de tabără. Puteți explica semnificația acestui fenomen, oamenii strângându-se împreună, în jurul focului?
  • Este un impuls uman din vechime. Omul nu se poate smulge de lângă foc, nu se poate împiedica de a privi focul și de a-i simți căldura. Uneori trebuie să profităm de aceste oportunități. Dar, în principiu, acest eveniment trebuie organizat astfel încât, copiii să fie aceia care planifică și regizează acest eveniment dinainte, incluzând cântecele lor sau pe cele ale prietenilor lor, compuse special pentru acest tip de adunări. În principiu, este vorba de o adunare a prietenilor în jurul focului. Dar adunarea se poate face și fără foc.
  • Atunci când oamenii stau în jurul focului, uneori, se crează o atmosferă foarte caldă, un mediu special. Am putea să ne folosim de asta?
  • Da, dar cred că oamenii nu vor mai simți diferența dintre ceea ce se petrece în jurul focului și ceea ce se petrece în altă parte. Copiii vor începe să aibă asemenea sentimente de unitate, încât acestea nu vor mai depinde de condițiile externe.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Munca educațională în taberele de vară

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts