Comunicarea cu lumea exterioară și cu părinții

0
138

COMUNICAREA CU LUMEA EXTERIOARĂ ȘI CU PĂRINȚII

  • Cum se desfășoară comunicarea cu lumea exterioară și cu părinții? Este foarte important să imersăm copiii în acest mediu special, astfel încât ei să se găsească acolo o perioadă mare de timp. Dar ar trebui să avem și o conexiune externă, prin telefon sau internet? Poate copilul să ia legătura cu rudele sale și cu oamenii apropiați lui?
  • Copiii pot să-i vadă, să-i audă și să vorbească cu părinții lor, în fiecare zi pe Skype. Tabăra trebuie să ofere această posibilitate. Dacă tabăra este undeva, în câmp, ei pot să meargă special într-un loc amenajat, unde pot vorbi cu părinții lor, dar doar cinci minute, nu mai mult de atât. În ceea ce privește conectarea cu alte societăți egoiste, necorectate, aceasta este absolut inutilă, în acest moment.

Trebuie să înțelegem că, pentru a crea o nouă societate, pregătind o nouă ființă umană, acel om trebuie să privească înainte, niciodată înapoi. De fapt, copiii nici nu vor să asculte de părinții lor. Ceea ce vor ei este să meargă pe drumul lor și să avanseze, în timp ce părinții stau în spatele lor.

De aceea trebuie să-i pregătim din timp pe părinți, mai înainte ca această mică persoană să se întoarcă în familia sa, dându-le acestora explicații despre modul în care trebuie să se exprime în relația lor cu copilul. Nu încercăm să-i reeducăm. Este o sarcină total diferită și poate fi îndeplinită doar prin mass media.

Cu toate acestea ei pot furniza rutina corectă pentru copii, îi pot susține zilnic și se pot asigura ca aceeași rutină să fie respectată și la școală, adică în lumea copiilor, ca întreg. Aceasta este ceea ce trebuie să le dăm copiilor.

  • Dacă părinții vor dori să-și vadă copiii, fizic, în special în cazul în care tabăra durează mai mult timp? Ar trebui organizate zile ale părinților?
  • Da, acestea se pot organiza. Evident că nu este necesar să-și vadă copiii ”prin gard”. Totul trebuie să se petreacă frumos și plăcut. De exemplu, putem merge la picnic împreună, unde copiii pot să se afle lângă părinți și, în același timp, pot face spectacole.

Copilul vrea să se cuibărească lângă mama sa, să stea lângă ea iar ea dorește să-și vadă copilașul scump. Toate acestea sunt naturale, evidente și noi nu dorim să interzicem nimic.

Totuși este nevoie de o informare a părinților. De exemplu ei nu ar trebui să strige spre dragul lor Ionuț, ”O, nu! S-a ars la soare sau s-a zgâriat…”

Părinții trebuie să-și încurajeze copiii și chiar să-i admire pentru că se află într-o tabără atât de specială. Este un lucru important pentru copii.

  • Cât de des ar trebui ținută această ”zi a părinților”?
  • Nu consider că ar trebui organizată prea des. Poate o dată la două săptămâni și, cu siguranță, nu toată ziua. În plus, în aceste zile, copiii ar trebui să îndeplinească aceleași lucruri ca într-o zi obișnuită, în timp ce părinții le stau alături și observă totul, de pe margine, inclusiv jocurile, discuțiile, dezbaterile, cântecele, dansurile și mesele. Deasemenea, de două ori pe zi, trebuie să li se dea timp liber copiilor, pentru o jumătate de oră sau o oră, pentru a le demonstra părinților în ce constă acest timp liber.

În acest mod îi învățăm pe părinți să înțeleagă ce se petrece cu copilul lor, pentru mai târziu. Aceste zile trebuie organizate astfel încât ele să fie zile educaționale pentru părinți. Atunci când copilul se întoarce acasă, ei vor fi capabili să înțeleagă cum trebuie să se relaționeze cu diverse lucruri și ce ”produs” au căpătat după două sau trei luni de tabără.

Copilul este o persoană total diferită, are o perspectivă diferită asupra lumii și a vieții. Părinții trebuie să fie pregătiți pentru asta. De aceea, în timpul acestor zile, ei trebuie să studieze foarte intens. Trebuie să dăm fiecărui părinte broșuri și CD-uri care trebuie studiate în vederea acestor vizite. În general, este vorba despre o muncă intensă, mutuală, care ne dă oportunitatea de a efectua o reconstrucție, la modul propriu, a societății, în jurul acestor tabere. Și nu vorbim doar despre părinți, pot veni în vizită și bunicii precum și celelalte rude.

  • Este posibil pentru părinți să lucreze în tabără, sau este de preferat ca personalul taberei să fie alcătuit din străini, care nu au legături de familie in interior?
  • Cred că, în viitor, vom fi capabili să creăm un fel de stațiune pentru părinți și copii, în care, atât părinții, cât și copiii să participe la sesiuni de pregătire și să treacă prin ședințe mutuale, psihologice de re-pregătire, pentru dezvoltarea unei noi atitudini față de societate, pentru a crea ei înșiși, o nouă comunitate între ei.

Dar acesta este, deja, pasul următor. Eu îl pot doar întrezări, dar este prematur să discutăm mai mult astăzi.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Munca educațională în taberele de vară

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts