Salvatorul umanității

0
244

SALVATORUL UMANITĂȚII

  • Avem o întrebare despre prestigiul profesiei de educator. Actualmente nu este prea populară.
  • Când eram tânăr am avut un prieten care era mai mare decât mine și care abia terminase școala, cu cele mai mari onoruri. Conform regulilor din acea vreme el putea să se înscrie la orice instituție academică, inclusiv la Universitatea de Stat din Moscova, fără să dea examen. Dar el a ales institutul pedagogic local.

Mulți ani mai târziu, l-am întrebat, ”Ce ai ales!? Ai fi putut să mergi oriunde ai fi vrut tu! Fizică, chimie, biologie – totul îți era oferit, orice profesie”. Era suficient pentru un băiat simplu, dintr-un oraș de provincie, să-și arate diploma cu cele mai mari onoruri și el devenea imediat student la Universitatea de Stat din Moscova! Iar el a răspuns, ”Profesiunea de educator era atât de prestigioasă că nu am avut nici o îndoială unde voi merge să studiez, atunci când am avut șansa să intru la o instituție pedagogică, fără nici un examen.”

Eu eram cu 7 sau 8 ani mai mic decât el. În decursul acestor ani prioritățile s-au schimbat și învățământul nu a mai fost deloc apreciat! Oamenii care se înscriau la departamentele pedagogice erau aceia care doreau să aibă o educație superioară, dar se temeau că nu vor fi admiși în altă parte. Singurul departament inferior celui pedagogic era cel de științe umaniste. Îmi amintesc această ierarhie ”onorifică”.

Dar acum ne confruntăm cu o criză din care putem ieși doar prin construirea unei noi generații de educatori. Astăzi nu există nici o persoană mai importantă decât educatorul (și nu profesorul), dar un educator care înțelege starea curentă a umanității, precum și pe cea viitoare pe care trebuie să o atingem dacă vrem să supraviețuim. El construiește, teoretic și practic, tânăra generație și prezintă întregii umanități nivelul nou, pozitiv. El este salvatorul zilelor noastre.

Totul depinde de măsura în care putem arăta, cu ajutorul mass-mediei, că există o singură soluție la această criză. Iar acești oameni – educatorii, sunt conducătorii noștri.

Este necesară o muncă preliminară de amploare, pentru a explica toate acestea unei populații cât mai numeroase. Eu cred însă, că pe fundalul crizei din educație, al situațiilor survenite în cadrul familiilor și a problemelor cum ar fi abuzul de droguri și depresiile, nu va fi dificil să accentuăm importanța creșterii și educației corecte.

  • Deocamdată, profesia de educator sau profesor nu este una prestigioasă. Și se întâmplă foarte rar să găsim bărbați adevărați în stabilimentele dedicate copiilor, bărbați educați și puternici, care au o personalitate adevărată, care să arate și să se comporte ca niște persoane complete. Apropo, centrul dv. este diferit în această privință, pentru că bărbații care lucrează aici sunt cu adevărat educați. Este primul loc de acest fel pe care l-am văzut vreodată.
  • Cum ar putea fi altfel? Le încredințăm acestor oameni copiii noștri, cel mai prețios lucru pe care îl avem, viitorul omenirii. În zece ani acești copii vor deveni adulți și ne vor lua locul. Astăzi noi formăm lumea viitoare – copiii și nepoții noștri. Nu este nimic mai important pentru un om decât să se asigure că și copiii lui vor continua pe calea dreaptă și se vor simți bine, confortabil și în siguranță în lumea lor!

Chiar și animalele își aleg locul lor de întâlnire, formează turme și își construiesc vizuini luând în considerare doar siguranța puilor lor. Pentru ele, aceasta reprezintă cel mai important lucru. Toate cercetările efectuate asupra animalelor arată că modul lor de a se comporta este controlat de grija pentru siguranța puilor lor.

Dar noi cum procedăm? Haideți să facem cel puțin tot atât cât fac animalele! Desigur că ne vom ridica mai sus, dar, haideți să le furnizăm copiilor măcar acest nivel, deocamdată.

Cu toate acestea, între timp, părinții sunt obligați să-și arunce copiii la voia întâmplării, să-i plaseze în instituții de învățământ în care nu se știe ce li se face. Băieții încep să iasă de sub influența feminină abia la 18 ani! Și imediat după aceea intră în armată (în Israel), unde totul devine opus experienței lor anterioare. Ei trec printr-o enormă criză interioară, un șoc. Viața le apare complet diferită pentru că începe să fie aranjată într-o manieră bărbătească, mai degrabă decât una feminină. Și, deoarece nu sunt adaptați la asta, ei sunt forțați să se ajusteze singuri.

Nu ar trebui să creștem spartani, ci ar trebui să-i pregătim pentru a interacționa corect între ei. Femeile nu le pot transmite aceasta bărbaților, deoarece interacțiunea lor este una specială, feminină, fiecare dintre ele existând de sine-stătătoare. Ele pot fi impregnate de o mișcare comună, într-o oarecare măsură, dar, în același timp, rămânând separate.

În cazul bărbaților, mișcarea de înaintare are loc doar prin cooperare, prietenie și unitate. Prin urmare, băieții sunt complet nepregătiți pentru starea viitoare, în care sunt conectați integral, formând o singură umanitate, unită, ”noi” în loc de ”eu”. Femeile nu-i pot pregăti pentru asta!

Este necesar să avem bărbați educatori, puternici și educați, cu o bună înțelegere a psihologiei integrale, care să știe cum să obișnuiască fiecare copil luat separat și pe toți copiii împreună, cu cooperarea, care să poate demonstra, la fiecare pas, că nu putem realiza nici un scop fără unitate, că poate fi găsită soluția oricărei probleme doar printr-o unitate tot mai strânsă între noi.

Atunci când o persoană se confruntă cu o provocare, el ar trebui să reacționeze imediat în modul corect. El ar trebui să gândească pe loc, ”Pentru a rezolva asta trebuie să mă unesc cu ceilalți și, doar în această unitate, îmi voi găsi drumul bun”.

  • Cum ar putea fi răsturnată situația de față, astfel încât bărbații bine educați să înțeleagă importanța acestei munci și să înceapă să crească și să educe copii?
  • Criza se dezvoltă și ne demonstrează necesitatea critică a acestei profesii.

Acum există șapte miliarde de oameni pe planetă. Jumătate dintre ei sunt femei, care vor deveni educatori feminini.

Dar, din jumătatea cealaltă a populației, cea masculină, aproximativ 30% sunt copii. Toată lumea are nevoie de educație, dar noi vorbim acum în primul rând despre copii. Aceasta înseamnă că 20% din populația lumii care are nevoie de educație o constituie copiii de diferite vârste, până în 18 ani. Rezultă că mai mult de un miliard de oameni sunt copii. Dacă luăm în considerație că trebuie să existe un educator la fiecare cinci copii, vă puteți imagina de câți educatori avem nevoie!? Aproximativ 300 milioane. Iar această profesie necesită o bună pregătire precum și oameni potriviți, care trebuie selectați.

Vorbim despre lipsa locurilor de muncă, despre faptul că nu știm ce să facem cu populația excesivă de pe pământ? Atunci reformați toată această populație, faceți rezonabil consumul, fără excese într-o parte și foamete în altă parte. Găsiți-i pe acești 300 de milioane de educatori, care trebuie să devină adevărați reformatori ai lumii. Și atunci veți vedea o configurație total diferită a întregii civilizații omenești! Spre asta ar trebui să aspirăm cu toții.

Evident că UNESCO, ONU și toate celelalte organizații internaționale și guvernamentale trebuie să ia parte la acest proces. Toate resursele ar trebui să fie îndreptate către restructurarea relațiilor interpersonale și către reformarea lor pe baze complet diferite.

Cel mai important lucru este pregătirea educatorilor, a instructorilor care vor ridica noua generație. Pentru prima oară în istorie, lucrăm la ridicarea unei ființe omenești, la ridicarea ființei omenești din bărbat.

O persoană este în primul rând și cel mai important, o unitate integrală a societății! Integrală, nu individuală, așa cum se consideră acum a fi valoarea supremă.

Criza ne forțează să reconstruim întreaga societate. Grija față de viitor, față de generația condamnată, va deveni motivația care stă la baza corectării umanității. În acest fel copiii îi cresc pe părinți, forțându-i să se schimbe.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Instructorii educației integrale

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts