Principalele trei concepte în Cabala (V)

0
141

Omul atinge totul în Cabala trecând prin 6.000 de niveluri, sau așa-numiții “șase mii de ani”. După ce și-a terminat ascensiunea spirituală, formată din 6.000 de niveluri, omul se ridică la un nivel mai înalt de realizare – al șaptelea mileniu sau “Șabat“.

Apoi sosesc alte trei urcări – mileniile 8, 9 și 10, în care omul atinge cele mai înalte Sfirot: Bina, Hochma și Keter. Aceste niveluri sunt deasupra creației. Acestea aparțin în totalitate Creatorului care dă sufletelor corectate astfel de realizări, astfel încât să fuzioneze cu El.

Nimic nu este scris despre acest lucru nicăieri; nu există niciun limbaj capabil să descrie. Se referă la secretele Torei. Prin urmare, atunci când cineva întreabă despre Creatorul Însuși, nu putem răspunde nimic. Vorbim numai despre lumina care emană de la El. Atingem lumina și ajungem astfel la Creator. Indiferent ce atingem, numim “Creatorul”, ceea ce ne-a creat. Se pare că ne atingem de fapt pe noi înșine, lumea noastră interioară, și nu pe El.

Fiind complet umplut de lumină, Malchut a simțit că, deși îl mulțumea pe Creator primind lumina Sa, era total opus Lui în proprietățile sale. El vrea doar să primească plăcere, în timp ce singura dorință a Creatorului este să dea plăcere.

În această etapă a dezvoltării, Malchut a simțit pentru prima dată o rușine arzătoare, deoarece a văzut pe Dăruitorul și proprietățile Sale și toată marea diferență dintre El și el însuși.

Ca urmare a acestei senzații, Malchut decide să se elibereze complet de lumină, la fel ca în faza 2 (Bina), singura diferență fiind că aici creația pasionată dorește să primească plăcere și simte cât de mult această dorință este contrară Creatorului.

Expulzarea luminii din Malchut este numită “Țimțum Alef” (TA). Din cauza TA, Malchut rămas este complet gol. Creatorul a acționat până la faza a patra. Începând cu sentimentul rușinii, creația începe să acționeze ca și cum ar fi “independentă”, senzația de rușine fiind forța ei de conducere.

După restricție, Malchut nu mai vrea să primească lumină. Simte contrastul cu Creatorul care îi dă această plăcere. Fiind umplut de lumină și împlinind astfel dorința Creatorului, Malchut a devenit în sfârșit contrar Creatorului. Ce ar trebui să facă pentru a nu simți rușinea și a fi similar cu Creatorul, adică a primi, pentru că El dorește și de a dărui, calea pe care El o face?

Malchut poate atinge o astfel de stare dacă nu primește din dragul său, nu pentru a-și satisface propria dorință de a primi plăcere, ci de dragul Creatorului. Asta înseamnă că acum va primi lumina numai pentru că, făcând astfel, îi face plăcere Creatorului. Este asemănător cu cel care, chiar dacă este foarte înfometat, refuză să primească tratația de dragul său, dar primește pentru a face plăcere gazdei.

În acest scop, Malchut creează un ecran – o forță care rezistă dorinței egoiste de a primi plăcere de dragul său, care nu acordă nici o atenție Dăruitorului. Această forță îndepărtează toată lumina care ajunge la ea. Apoi, cu ajutorul aceluiași ecran, Malchut calculează cantitatea de lumină pe care o primește de dragul Creatorului.

Malchut se deschide numai la porțiunea de lumină măsurată de ecran pe care o poate primi de dragul Creatorului. Partea rămasă a lui Malchut, adică restul dorințelor sale, rămâne goală. Dacă s-ar putea umple complet cu lumină și ar primi de dragul dăruirii, ar fi devenit asemănător cu Creatorul prin proprietățile sale. S-ar termina corectarea egoismului său și va începe să îl folosească doar pentru a da plăcere Creatorului.

O astfel de stare de corecție absolută a lui Malchut este “scopul creației” și se numește “sfârșitul corecției” (a dorinței egoiste de a primi plăcere). Dar este imposibil să ajungi aici într-un moment, o acțiune, pentru că este total contrar naturii egoiste a lui Malchut. Malchut primește corecția în părți, în porții pe o perioadă de timp.

Lumina care intră în Kli se numește “Ohr Yașar” (Lumina Directă). Intenția Kli-ului de a primi lumina doar pentru numele Creatorului este numită “Ohr Hozer” (Lumina reflectată). Cu ajutorul acestei intenții, Kli-ul reflectă lumina. Partea din Kli care primește lumina se numește “Toch” (partea interioară). Partea goală rămasă a Kli-ului este numită “Sof” (sfârșit). Împreună, Toch și Sof formează “Guf” (corpul) – dorința de a primi plăcere. Trebuie să ținem cont de faptul că, atunci când cărțile cabaliste vorbesc despre “trup”, se referă  întotdeauna la “dorința de a primi”.

Cu excepția lumii noastre, întregul Univers spiritual este construit pe acest principiu unic – de a primi de dragul Creatorului. Se pare că Universul este format doar din variante de Malchut golite în TA, care se umplu acum cu ajutorul ecranului. Partea exterioară, mai puțin semnificativă a acestui Malchut este numit lumea Adam Kadmon, Ațilut, Bria, Yețira și Asya. Totuși, partea interioară rămasă a lui Malchut este numită “sufletul”, Adam.

Procesul de a umple Malchut cu lumină este calitativ și cantitativ. Acesta este chiar procesul pe care îl vom studia. Se compune din faptul că fiecare mică parte a lui Malchut care a coborât în ​​lumea noastră trebuie să se corecteze prin fuzionarea cu Creatorul. Și fiecare particulă este în interiorul omului. Este adevăratul său “sine”.

Partea lui Malchut, care nu primește încă lumina, ci face doar o analiză preliminară, calculând cât de multă lumină poate primi pentru numele Creatorului, se numește “Roș” (capul). Cât de multă lumină poate primi Malchut, atât de multă plăcere cât îi poate da Creatorului. Malchut are o libertate deplină de voință; poate alege fie să nu primească deloc, fie să primească cât vrea. El își controlează egoismul și alege doar această stare de a fi similar cu Creatorul. Lucrează cu egoismul său, adică nu numai că alege să nu primească de dragul său, ci primește de dragul Creatorului.

Malchut trebuie să simtă plăcere, pentru că aceasta este dorința Creatorului; dar intenția trebuie să fie altruistă. De aceea nu poate primi de dragul Creatorului toată lumina care vine de la El. Există o contradicție între intenția și plăcerea însăși. Dacă Malchut nu se bucură, nici Creatorul nu poate. Toată plăcerea Lui este să-i placă lui Malchut.

Lumina care a intrat în Toch din Malchut este numită “Ohr Pnimi” (Lumina interioară). Locul unde se află ecranul este numit “Peh” (gura). Ecranul din ebraică este “Masach“. Limita în care Kli oprește să primească lumina se numește “Tabur” (buric). Linia care semnifică sfârșitul Kli-ului este numită “Sium” (completare) sau “Ețbaot Raglin” (degetele de la picioare).

Partea luminii pe care Malchut nu o poate primi din cauza unui ecran slab, rămâne în afară și se numește “Ohr MAKif” (Lumina Înconjurătoare). Lumina pe care Malchut o primește în interior trebuie să corespundă intenției sale de a primi această lumină pentru dragul Creatorului. Această intenție, după cum se știe, se numește “Lumina Reflectată”. Prin urmare, lumina de la cap intră în corp și se amestecă cu Lumina Reflectată.

Toch-ul plin de lumină, este absolut similar cu Creatorul și se află într-o stare de schimb constant de plăcere cu El. Creatorul emană plăcere, simțită de suflete în funcție de măsura lor de “foame”, de dorința de a o primi. Problema aici este să dorești să simți Creatorul și să primești plăcere de la El. Aceasta este ceea ce ne învață Cabala.

Se poate simți Creatorul doar la gradul de asemănare al propriilor sale proprietăți. Sensul care percepe, care simte Creatorul, este numit “Masach” (ecran). Intrarea în lumea spirituală începe cu un ecran minim care apare la om atunci când începe să simtă lumea exterioară și înțelege că este Creatorul.

Apoi, studiind Cabala, omul mărește amploarea ecranului său și începe să simtă tot mai mult Creatorul. Ecranul este forța de rezistență la egoismul omului și măsura asemănării cu Creatorul. El îi permite să-și armonizeze intenția în funcție de intenția Creatorului. În măsura în care dorințele omului sunt egale în măsura asemănării cu cele ale Creatorului, el începe să simtă Creatorul.

Nimic nu există în Univers, cu excepția dorinței Creatorului de a “dărui” și a dorinței inițiale a creației “de a primi”. Orice proces ulterior este corecția acestei dorințe “de a primi” cu ajutorul dorinței “de a dărui”. Totuși, cum poate omul să schimbe ceva creat de Creator – dorința “de a primi”, dacă el este chiar esența sa?

Răspunsul este că se produce doar cu ajutorul intenției “de a primi de dragul dăruirii”. Creația devine egală cu Creatorul în proprietățile sale, nivelul său spiritual. Fiecare ființă creată ar trebui să obțină o astfel de stare fie în timpul uneia, fie a mai multor vieți. Acest proces are loc pe parcursul fiecărei generații. Suntem consecința, produsul generațiilor anterioare; sufletele noastre au fost aici de mai multe ori și au coborât din nou și din nou. Ele acumulează experiența suferinței și disponibilitatea de a se apropia mai mult de spiritual …

Natura omului este una de lenevie și acesta este un sentiment foarte bun. Dacă nu ar fi avut-o, s-ar fi risipit de-a lungul diferitelor căutări, fără să prefere nimic. Nu trebuie să-ți fie frică de lene; ne protejează de activitățile inutile.

Textul face parte din cartea Stiința Cabalei 

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts