ZIUA A CINCEA

0
500

„Dumnezeu a zis: ‚Să mişune apele de vieţuitoare şi să zboare păsări deasupra pământului pe întinderea cerului’. Dumnezeu a făcut peştii cei mari şi toate vieţuitoarele care se mişcă şi de care mişună apele, după soiurile lor; a făcut şi orice pasăre înaripată după soiul ei. Dumnezeu a văzut că erau bune. Dumnezeu le-a binecuvântat şi a zis: ‚Creşteţi, înmulţiţi-vă şi umpleţi apele mărilor; să se înmulţească şi păsările pe pământ’. Astfel a fost o seară şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua a cincea.”

Cartea Zohar descrie fiecare zi a Creației ca „ridicarea sălilor” in interiorul omului, așa numitele „camere celeste” (în ebraică Heichalot – spațiile goale ale dorințelor). Pe măsură ce calitățile egoiste ale sufletului devin corectate, aceste spații goale se umplu treptat cu Lumina Superioară. La asta aspiră subconștient fiecare persoană. Umplerea treptată a spațiilor goale aduce toate sufletele într-o stare de corecție și perfecțiune completă.

În capitolul „Limbajul ramurilor”, am vorbit despre faptul că forțele Creatorului sunt descrise cu cuvinte din limbajul nostru. În cartea Geneza, de exemplu, ele sunt numite pești, păsări și așa mai departe: „… și stăpâniţi peste peştii mării și peste păsările cerului”. Pe măsură ce citești aceste rânduri, ar trebui să vizualizezi cu claritate toate acțiunile pe care trebuie să le efectuezi pentru corectarea proprie.

Să ne uităm la cuvântul „pește” [Dag], care provine din cuvântul Daaga [îngrijorare]. Dacă vezi acest cuvânt în text, știi că nu face aluzie la a pescui în apă (amintește-ți, de asemenea, că apa denotă Lumina Milosteniei), ci să te îngrijorezi. De ce ar trebui să-ți te faci griji? Numai de apropierea de Creator. Nu ar trebui să existe altă preocupare pentru tine. Aceste dorințe de a intra în lumea spirituală sunt exact despre ceea ce vorbește Geneza.

Cu toate acestea, pentru moment, trebuie să ținem cont de faptul că toate dorințele sunt în interiorul nostru. În forma lor necorectată, ele apar ca obiecte în lumea noastră, dar în forma lor corectată ele sunt forțele Creatorului, guvernate de Lumina Lui.

Așadar, Ziua a Cincea face aluzie la dorințele care trebuie corectate în primul rând. Acest lucru se datorează faptului că ele sunt „mai ușoare”, adică mai ușor de corectat: „… Să mişune apele de vieţuitoare şi să zboare păsări deasupra pământului pe întinderea cerului”. „Pasărea” atinge „pământul” (natura egoistă), mai degrabă decât să „crească” din el, dar este, de asemenea, supusă unei corecții care se bazează pe această natură egoistă: „… să lăsăm păsările să se înmulțească pe pământ”.

Aceasta este și calea ta, drag cititor – pentru a separa în interiorul tău dorințele egoiste, la care poți atașa o intenție altruistă, încercând astfel să le corectezi. Pentru aceasta, încearcă mai întâi să te gândești la ele. Gândește-te și citește cărțile cabaliste, în primul rând cărțile lui Baal HaSulam, care a adunat toate sursele cabalistice antice din vremurile lui Avram, Moise și ARI și le-a adaptat generației noastre.

Dar să ne întoarcem la cartea Geneza. Aici vedem că a venit vremea să corectăm dorințele mai „dificile”, care aparțin „pământului”. Este ca și cum am fi născuți de el, scoși din pământ.

Sunt formate noi spații (Heichalot – camere). Și, pe măsură ce aceste dorințe egoiste mai dificile sunt corectate, aceste spații goale se umplu de Lumină.

Apoi, vine ziua a șasea.

Din cartea – Secretele Cărții Eterne

Capitolul 1- Geneza

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts