Cu ajutorul intelectului

0
18

Cu ajutorul intelectului

În ce-i privește pe cei care meditează la Dumnezeu și vorbesc despre el fără a stăpâni știința, atașându-se, dimpotrivă, de o simplă făptură a imaginației lor sau de o credință dobândită prin tradiție, toți aceștia, îți spun, sunt în afara palatului și, departe de palat, nu se gândesc cu adevărat la Dumnezeu și nu meditează asupră-i. Intr-adevăr, făptura ce nu există decât în închipuire și despre care se exprimă gura lor nu răspunde la nimic din ce este adevărat și nu e decât o plăsmuire a imaginației lor.

Nimeni nu trebuie să se dedice, cu adevărat, cultului decât după ce a conceput ideea de Dumnezeu cu ajutorul intelectului; numai după ce l-ai înțeles pe Dumnezeu și lucrările lui, în măsura în care o cere inteligența, poți să i te consacri în întregime și să întărești legătura care există între tine și el, anume intelectul, după cum se spune: ca să cunoşti că numai Domnul este Dumnezeu şi că nu este alt Dumnezeu afară de El (Deuter. 4, 35); );  Să ştii dar în ziua aceasta şi pune-ţi în inimă că numai Domnul este Dumnezeu etc. (Deuter. 4, 39).

Rambam – Ghidul celor șovăielnici –Cap.6

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts