Despre magie

0
117

Despre magie

În toate operațiile magice, trebuie cercetată starea aștrilor; căci magicienii susțin că o anume plantă ține de un anume astru și tot astfel fiecare animal și fiecare mineral. Și tot după părerea lor, practicile magicienilor sunt un soi de cult închinat cutărui ori cutărui astru, căruia, plăcându-i această practică, aceste vorbe și fumigații, face pentru oameni tot ce-si doresc.

După această observație pregătitoare, pe care ai să o poți verifica citind cărțile lor, aflate acum în mâinile noastre și pe care eu ți le-am făcut cunoscute, ascultă ce am să-ți spun: scopul și, ca să mă exprim așa, centrul Legii era nimicirea idolatriei, căreia dorea să i se piardă urma; Legea nu voia ca oamenii să-și închipuie că un astru oarecare putea excercita o înrâurire dăunătoare sau binefăcătoare indiferent asupra cărui lucru care îi privește pe indivizii umani, căci această părere a dus la cultul aștrilor.

Rambam – Ghidul celor șovăielnici –Cap.5

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts