Imitând pe Domnul

0
54

Imitând pe Domnul

Acțiunile pe care trebuie să le cunoaștem și să le luăm drept pildă sunt: Hesed, bunăvoința, Mișpat, căutarea dreptății și Tedaka, echitatea. După care a mai adăugat și o altă idee de seamă, spunând: pe pământ, această idee este stâlpul religiei. Căci Providența divină nu se oprește, cum socotesc necredincioșii, la sfera Lunii, iar pământul, cu tot ce se află pe el, e delăsat de Dumnezeu: căci ei zic: Domnul a părăsit ţara (Ezechiel, 9, 9); Ci, dimpotrivă, așa cum ne-a arătat prințul învățaților, al Domnului este pamântul (Exod, 9, 29), ceea ce vrea să spună că Pământul este, în unele privințe, obiectul Providenței, la fel cum cerul este în altele. Acesta este întelesul cuvintelor lui Ieremia: căci eu sunt Domnul care împart bunătatea, dreptatea și virtutea pe Pământ. Cuvinte pe care le-a completat spunând: căci acestea sunt lucrurile care mă bucură, arată Domnul, ceea ce voia să spună: Dorința mea este ca bunătatea, virtutea și dreptatea sa vina la voi, pe pământ.

Ceea ce a vrut Ieremia să spună, în ultimă instanță, cu acest verset este că perfecțiunea cu care omul se poate cu adevărat făli este aceea de a fi dobândit, după puterile sale, cunoașterea Domnului și de a-i fi recunoscut Providența ce veghează asupra creaturilor sale, revelându-li-se după felul în care le produce și le cârmuiește. După dobândirea unei asemenea cunoașteri, un astfel de om se va purta totdeauna în așa fel, încât să urmărească bunătatea, echitatea și dreptatea, imitând lucrările Domnului.

Rambam – Ghidul celor șovăielnici –Cap.6

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts