În scopul unui anume folos

0
159

În scopul unui anume folos

Orice om cu o judecată sănătoasă trebuie să creadă în legătură cu asta ce-am să-ți spun acum: dispozițiile generale ale comandamentelor au în mod necesar o rațiune și au fost prescrise în scopul unui anume folos; însă dispozițiile de amănunt, s-a spus, n- au alt scop decât a porunci ceva. Astfel, preceptul de a ucide animalele spre a dobândi o hrană bună este de un folos vădit, cum vom arăta. Dar dacă se arată că trebuie să fie ucise, sugrumându-le de partea de sus a gâtului și nu de cea de jos, într-un anume loc, aceste porunci și altele asemănătoare nu urmăresc alt scop decât de a-i purifica pe oameni.

Dacă, însă, cercetăm bine acest lucru, iată cum ni se înfățisează el.

Intrucât simțim nevoia să ne hrănim cu carnea animalelor, s-a avut în vedere a le supune la o moarte cât mai ușoară și, în același timp, de a o dobândi cât mai lesnicios, căci, spre a decapita, ar fi nevoie de o sabie ori de alt instrument asemănător; în timp ce a sugruma se poate face cu orice, iar pentru a pricinui cât mai ușor moartea s-a precizat: cuțitul să fie cât mai ascuțit.

Rambam – Ghidul celor șovăielnici –Cap.5

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts